Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Oteli me i tukli pripadnici OVK

Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je juče pred Specijalnim sudom u Hagu. I danas se nastavlja. Detalje iz Haga donosi evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama, juče je u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu počeo dokazni postupak Specijalizovanog tužilaštva u procesu koji vodi protiv jednog od nekadašnjih lidera OVK Saljiha Mustafe.

Optuženi je u popodnevnom delu suđenja opet odbio da učestvuje u procesu, jer je pogrešno mislio da će morati da odgovara na eventualna pitanja, što ne želi. Suđenje se nastavlja danas, za kada je i Mustafi „naređeno“ da dođe u sudnicu zbog dogovora oko njegovog budućeg prisustva.

Prvi svedok izašao je pred sudsko veće u Hagu. Time je počeo dokazni postupak na istorijskom suđenju koji Specijalizovana veća Kosova i specijalizovano tužilaštvo vode protiv nekog pripadnika OVK.

On je prepričavao kako su ga presreli nepoznati uniformisani pripadnici OVK i sa kesom na glavi odveli u Zlaš. Potom je, uz više prekida zbog odlaska na zatvorenu sednicu, svedok opisao kako su ga tukli i kakve je povrede imao.

„Ne znam kako su me tukli. Mogu vam reći da sam dva, tri puta izgubio svest. Udarali su me drvenim predmetima, palicom, šutirali su me. Slomili su mi prst, zube… Imao sam povredu glave, da sam morao da budem i operisan… Nista mi nisu rekli, ali su me optužili da sarađujem sa Srbima. Ja sam tada bio siromašan čovek, prodavao sam drva i naravno da sam razgovarao sa Srbima, jer sam pokušavao da zaradim da prehranim proidicu. Razgovarao sam sa svima“, rekao je zaštićeni svedok.

Prvi svedok tužilaštva, čije saslušanje je planirano da traje sedam sati, prepoznao je Saljiha Mustafu, kao osobu koja mu je uperila pištolj u glavu, navodeći da je bio „glavni“ u Zlašu, ali nije objasnio na o osnovu čega to tvrdi. Odbio je i ime da mu izgovori.

Tužilac Džek Smit: „To lice koje je imalo revolver, ko je to?”

Zaštićeni svedok: „To je bio optuženi.“

Tužilac Džek Smit: „Možete li nam reći kako se zove?“

Zaštićeni svedok: „To je lice zbog koga sam danas ovde. Ne želim da izgovaram njegovo ime. To je optuženi u ovom predmetu”.

Specijalizovana veća su još u odluci o zakazivanju suđenja saopštila da će prva dva svedoka Specijalnog tužilaštva u ovom slučaju izneti svoj iskaz između 20. i 28. septembra.

Na prvom ročištu održanom pre svega par dana, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Suđenje Saljihu Mustafi prvo je suđenje u takozvanom Haškom sudu za OVK.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci, od kojih će 12 svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji pretresni postupak započeo pred ovim sudom u Hagu.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće i Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.