Ombudsman razgovarao sa Pantićem: Kaže da on nema pritužbi na tretman

Baza Jarinje Specijalci KP policija
FOTO: KoSSev

Ombudsman, Naim Ćelaj, zajedno sa svojim zamenicima Marijom Radulović i Nimanom Hajdarijem održao je danas video sastanak sa uhapšenim bivšim policajcem, Dejanom Pantićem, koji se nalazi u bazi Kosovske policije na Jarinju već 14 dana, tj. od postavljanja barikada.

Iz Kancelarije Ombudsmana navode da on nije mogao da poseti Pantića upravo zbog barikada.

Tokom razgovora, kako poručuju, Pantić nije imao pritužbi na postupanje Kosovske policije.

I kancelarija Ombudsmana potvrdila je da se Pantić nije video, ali ni čuo sa porodicom, jer, kako navode, posete i telefonske razgovore mora da odobri nadležni sud.

„Povodom zdravstvenog stanja, rekao je da pati od povišenog krvnog pritiska, ali da prima adekvatnu terapiju. Takođe koristi lekove koje mu je donela porodica. On je naglasio da mu je obezbeđen i krevet za spavanje i da mu je uručeno sudsko rešenje za određivanje mere pritvora“, navodi se u saopštenju.

Pantić je zatražio i pomoć Ombudsmana u zahtevu da mu se dozvoli poseta branioca i porodice, te da bude smešten u Pritvornom centru u Mitrovici.

Ombudsman se zahvalio Kosovskoj policiji zbog toga što je omogućila današnji sastanak.

Ujedno je zamolio nadležne organe da „daju sve od sebe“ da se Pantić leči u skladu sa zakonom, poštujući sva njegova prava.

Dejan Pantić juče je telefonom razgovarao i sa svojim braniocem, Ljubomirom Pantovićem, potvrdio je danas Ombudsman.

Da je razgovarao sa svojim klijentom, juče je za N1 kazao i sam Pantović.

On je takođe rekao da se njegov klijent oseća dobro, odnosno da se sa njim dobro postupa, ali i poručio da je „primetio nervozu kod njega jer se nalazi u jednom kontejneru, uskom prostoru bez mogućnosti da izađe na čist vazduh i komunicira sa advokatom i porodicom“.

Bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić uhapšen je 10. decembra, a osumnjičen je za „teroristički akt“. Njegovo hapšenje bilo je povod za postavljanje barikada od strane Srba, koji, između ostalog, za uklanjanje barikada, zahtevaju puštanje Pantića.

Ovaj zahtev kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja juče je ocenio kao „neprihvatljiv“.

On je na konferenciji za medije u južnom delu Mitrovice kazao i da Pantić treba da bude u pritvornom centru, a ne u policijskoj stanici, te je potvrdio da su podneli zahtev međunarodnim predstavnicima za njegovo prebacivanje u „odgovarajući pritvor“.

„Njegov transfer ostaje prioritet, a uklanjanje barikada onemogućava njegov lak i bezbedan premeštaj“, poručio je Svećlja.

U toku je nova kriza na Severu koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe. Ovaj period obeležilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona po Severnoj Mitrovici.

Situacija je dodatno kulminirala pre četrnaest dana kada je uhapšen upravo bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić kada su i na zvanično deset mesta Srbi podigli barikade koje još uvek traju. Četrnaesti je dan barikada, a isto toliko dana su ujedno zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.