Gervala: Nemamo nova priznanja, ali ni saznanja da su neka povučena, fokusirani na priznanja 5 članica EU

donika gervala
FOTO: Gazeta Express

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, izrazila je optimizam da će se Kosovo krajem 2023. godine pridružiti programu NATO-a – Partnerstvo za mir. Optimistična je i povodom novih priznanja Kosova. Ujedno poručuje da je ostvaren „prilično opipljiv“ napredak u ovom pravcu kada su u pitanju članice EU koje nisu priznale Kosovo.

Donika Gervala izveštavala je danas Odbor za spoljne poslove.

Ona je izrazila očekivanja da će Kosovo već sledeće godine postati članica programa NATO-a – Partnerstvo za mir.

„Preporuka partnera je da se prvo prijavimo u Partnerstvo za mir. Optimista sam u pogledu 2023. godine za Partnerstvo za mir i nadamo se da će krajem 2023. Kosovo biti članica Partnerstva za mir“, poručila je Gervala.

Gervala je takođe pred ovim odborom govorila o aktivnostima ministarstva kojim upravlja u vezi sa priznanjima Kosova.

Potvrdila je da za vreme njenog mandata nije došlo do novih priznanja, ali i kaže da ima kretanja u ovom pravcu.

„Što se tiče novih priznanja, nemamo nova priznanja na stolu, ali ima kretanja. Ne mogu da otkrijem korake ovde“, poručila je i optužila Srbiju za kampanju u vezi sa povlačenjem priznanja.

„Iz Srbije je bila kampanja za povlačenje priznanja, ali nemamo informacije da je neko priznanje povučeno“, kazala je ova ministarka.

Osvrnula se i na nedavno podnet zahtev za članstvo Kosova u EU.

Ona je naglasila da će to biti „dug put, pun izazova, ali da je to neophodno ukoliko Kosovo ne želi da skrene sa puta integracije“.

Gervala je o aktivnostima ministarstva kojim upravlja govorila i juče za Kallxo.

Obrazlažući zašto od njenog stupanja na dužnost nije bilo novih priznanja, kazala je da su fokusirani na obezbeđivanje priznanja od strane pet zemalja članica EU koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

„Sada smo veoma fokusirani na pet priznanja bez želje da ignorišemo ostatak sveta, ali pet priznanja unutar EU su za nas veoma bitna jer nam na kraju mogu predstavljati ozbiljne prepreke na našem putu ka evropskim integracijama i u NATO“, rekla je ona, a preneo Kallxo.

Ova ministarka ocenjuje i da je ostvaren „prilično opipljiv napredak“ u svih pet zemalja EU po ovom pitanju – „kod nekih veći, kod nekih manji“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.