Pantićev advokat: Razgovarao sam s njim, dobro je, ima terapiju

Ljubomir Pantović
FOTO: KoSSev

Ljubomir Pantović, advokat bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića, čije hapšenje je bilo povod da Srbi postave barikade na severu Kosova pre 13 dana, kazao je za N1 da se čuo telefonom sa Pantićem, da se on oseća dobro, rekao mu je da se sa njim dobro postupa, nema nekih primedbi, „osim što sam kod njega primetio nervozu jer se već 13 dana nalazi u jednom kontejneru, uskom prostoru bez mogućnosti da izađe na čist vazduh i komunicira sa advokatom i porodicom“.

Dodao je da je bio u Osnovnom sudu u Prištini koji je i odredio pritvor Pantiću, gde je podneo pisani zahtev da mu se omoguće posete advokata i porodice, kao i da mu se obezbedi bar telefonski razgovor, i taj zahtev mu je i uslišen.

Prema rečima Pantovića, Pantić je potvrdio da ima sve što mu je potrebno, kao i svu potrebnu terapiju.

„Nadam se da će uskoro biti u normalnoj ustanovi za pritvor, i da će sam pritvor vrlo brzo biti ukinut, jer nije ni bilo zakonskih razloga da mu se odredi pritvor“, ukazuje Pantović.

Potvrdio je da se Pantić nalazi u bazi u blizini Jarinja.

„Njegov boravak tu nije legalan, jer prema kosovskom zakonu o krivičnom postupku pritvor se izdržava u ustanovama za pritvor, nikako van tog mesta. Kosovske vlasti to pravdaju vanrednom situacijom izazvanom barikadama, odnosno da su barikade krive što Pantić ne može biti u ustanovi za pritvor“, kazao je Pantović.

Dodao je da je juče devet policajaca helikopterom iz te baze prebačeno u Prištinu, ali ne i Pantić, ocenjujući da je on sada u nekoj ulozi taoca.

Naveo je i da mu je sudija iz Osnovnog suda rekao da dokle god traje situacija sa barikadama nije u mogućnosti da izda dozvolu za redovnu posetu Pantiću, „tako da se u tom smislu bojim da se ništa neće promeniti narednih dana“.

Na pitanje za šta se zapravo tereti Pantić, njegov advokat je pojasnio da se njemu stavlja na teret krivično delo – izvršenje terorističkog dela.

„On je navodno učestvovao u terorističkom aktu – napadu na biračko mesto u neposrednoj blizini zgrade u kojoj živi, radi sprečavanja održavanja lokalnih izbora koji su bili zakazani na severu Kosova pa su odloženi“, naveo je Pantović.

N1

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.