Opozicija kritikuje Kurtija za situaciju na Severu i poziva ga da ne „upada u zamke Srbije“

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

U Prištini su danas zasedali poslanici kosovske Skupštine. Premda je na dnevnom redu najavljeno usvajanje i razmatranje više nacrta zakona i izveštaja, rasprava se potegla i oko aktuelne situacije na Severu. Skupštini je prisustvovao kosovski premijer Aljbin Kurti, te opozicioni poslanici nisu propustili novu priliku da upute kritike na njegov račun. Kažu da on nema rešenja za smirivanje tenzija, da „stoji mirno“ dok su putevi blokirani, da je „oštetio“ policiju koja se nalazi na Severu i da čini uslugu Vučiću.

Na Severu barikade koje su Srbi postavili nakon hapšenja bivšeg policajaca Dejana Pantića traju već 14. dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Svemu su prethodili incidenti u vezi sa kancelarijama OIK-a na Severu, odnosno početak organizacije lokalnih izbora na Severu, nakon što su gotovo sve kosovske institucije u novembru napustili Srbi. Po prvi put na Severu je stacionirana policija sa juga, i to u multietničkim delovima Severne Mitrovice. Pantić nije jedini uhapšeni Srbin, u kratkom periodu uhapšena su još dvojica. Srpska strana sumnja da će biti novih hapšenja, optužujući Prištinu da ima napravljen spisak, što ovi negiraju. Uklanjanje tih navodnih spiskova, kao i povlačenje policajaca sa Severa i oslobađanje uhapšenih – zahtevi su Srpske liste kako bi uklonila barikade.

Na samom početku današnje sednice u Skupštini, poslanik LDK, Anton Ćuni (Quni), zatražio je od Kurtija da se dešavanjima na Severu pozabavi, naglasivši da takva situacija služi samo Rusiji i Srbiji, te da kosovska vlada ne treba da „upada u srpske zamke“.

„Kome služi situacija na Severu? Srbiji i Rusiji. Kome to ne treba? Kosovu i zapadnim prijateljima“, kaže ovaj poslanik.

Poručuje da je „protivnik Kosova“ – misleći na Srbiju, „napravljen od zamki i zamkama deluje“.

„Dakle, ova vlast danas ima samo jednu dužnost – da ne upada u zamke Srbije. Poznavanje neprijatelja je velika dužnost i prioritet“, dodao je Kuni.

Kurtija je kritikovao i za policajce, koji trenutno borave na Severu.

„Biti izolovan usred planine u neprijateljskom okruženju, dugo boraviti tu je stresno, zaglušujuća je tišina. Govorim da svi mi, a posebno premijer, treba da shvatimo težinu nastale situacije“.

Naglasio je da je Kurti taj koji je oštetio policajce koji danas borave na Severu, ali i da ne prihvata zahteve saveznika da se dodatno ne podižu tenzije.

„Za policajce koji tamo borave, to su isti oni policajci koje je maltretirao sam premijer i ponižavajući ih, poslao ih je da idu u Mitrovicu. Sada su čak i na najdaljem kraju. Oni su bili na dužnosti i kada ste ih ponižavali. Na osnovu stvorene situacije postavlja se pitanje da li je bilo drugih mogućnosti da se izbegne stvaranje tenzija? Bio je to veoma ljubazan zahtev našeg saveznika – imate 10 meseci strpljenja da se bavite suštinom, a ne derivatima problema. Premijeru, odgovarali ste o fazama i frazama. Premijeru, možete se osećati moćno sa opozicijom, možete nastaviti da vršite vlast sa cinizmom, ali Kosovo ne pripada vladi, već narodu“. 

I poslanik Aijanse za budućnost Kosova (AAK), Beke Beriša (Berisha), smatra da se situacija na Severu ne shvata ozbiljno. Kurtiju poručuje da „izađe sa lošeg puta koji je pripremio srpski predsednik“.

„Premijeru, vidi se da se situacija ne popravlja. Premijeru, morate da izađete sa lošeg puta koji je pripremio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Komunikacija sa NATO-om i Amerikom je neophodna i to je vaša dužnost i nema nikakve veze sa vašom voljom“, naglasio je Beriša.

Sa druge strane, ovaj poslanik smatra da i Vučić treba da zaustavi dosadašnju politiku. Kaže da su protesti metode prošlog veka.

„Protesti u stilu Gazimestana i Slobodana Miloševića na Kosovu Polju su metode prošlog veka i ne pomažu. Vučić treba da zaustavi ove umorne kopije balkanskog kasapina, jer nas niti plaše, niti imaju efekta“, kaže ovaj poslanik.

Njegova stranačka partnerka, Tajm Kadriaj, takođe je kritikovala Kurtija, zato što, kako je kazala, ne daje rešenja za probleme, spomenuvši barikade na Severu.

Ona se sarkastično obratila Kurtiju, rekavši mu da ne razume kako može da bude miran dok su putevi na Severu blokirani.

Poručila mu je i da je realizovao svoju „želju da služi Vučiću”.

„Premijeru, iznenađena sam tvojom smirenošću. Pomislim da se na celom Kosovu sprovodi red i zakon, pomislim da nema barikada i da je stvarnost koju gledam ružan san. Kada dolazim ovde u parlament i vidim da mirno stojite, zaista se pitam šta je sa vama. Možda je to bila vaša želja da od ove zemlje napravite loš put, pa makar učinili uslugu Vučiću i sada ste mirni jer ste ostvarili tu želju Vučića i sada Kosovo umesto da bude dostojanstveno tretirana država, vide kao krivo za krize koje ste stvorili i proizveli“, kazala je ona.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.