Nedelja za nama: Od novih pregovaračkih okvira, preko novih incidenata sa KP, klipova sa plazmom i najava okruglih stolova

Nedelja za nama slike

Novi incidenti sa policijom na Severu, dve kampanje u Prištini i jedna antikampanja američke ambasade u Beogradu, iznenadna poseta Lajčaka Prištini, sednice skupština opština na Severu, dva protesta na Severu, pojačane aktivnosti desno orjentisanih srpskih stranaka na Severu, intenzivirani intervjui kosovskog premijera, i potvrda srpskog predsednika da je tzv. francusko-nemački predlog de fakto nova pregovaračka platforma za Srbiju. Ovo je sažetak glavnih vesti prethodne nedelje.

Osnovci su se u klupe srpskih škola vratili u ponedeljkak, dok se na zidu albanske škole u Mitrovici u Mikro naselju, našao natpis Vagner.

Započele su i nove padavine, zbog čega su krizni štabovi pozivali na oprez, i pripremali se za moguće nove poplave.

Glavni događaji dana došli su sa Bistričkog mosta i iz Prištine.

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije pucali su kod punkta na Bistričkom mostu na vozilo u kojem su se nalazila dvojica Srba, kada je povređen M.D, a njegov saputnik D.S. prošao bez povreda.

I dok su iz Beograd odmah saopštili da je na dvojicu momaka pucano, jer oni nisu „želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i razloga Rosu policija maltretira“, iz policije u odgovoru za KoSSev naveli su da su službenici pucali zato što su se „osećali ugroženo“, nakon što je vozilo u kojem su se nalazili Srbi udarili u policijsko i odbili da se zaustave.

Ranjeni Srbin je u međuvremenu prebačen u bolnicu u Kraljevu, te je na prorežimskim medijima to bila glavna slika o srpskim žrtvama i okrutnosti „Kurtijeve policije“, ili „ROSU“. Nasuprot tome, iz Prištine je odmah objavljeno da obojica Srba – Mitrovčana koji su se našli na Bistrici imaju skoro 100 krivičnih dela, od kojih samo jedan od njih – nepovređeni D.S. preko 80, uključujući i ubistvo.

I dok su Beograd i Priština standardno razmenjivali oprečne narative, izostale su u potpunosti informacije i sa jedne i sa druge strane, o tome šta je upravo sa njim, gde je i da li je raspisana poternica, te kako se drugi ranjeni Srbin našao u Kraljevu i zašto.

Jedinu potvrdu koju smo dobili narednog dana jeste to da je PIK pokrenuo istragu o postupanju policajaca.

I krajem nedelje, došlo je do incidenta, ali je pucano sa suprotne strane – na policijsko vozilo koje je patroliralo na relaciji Banjska-Izvore Na automobilu je pričinjena materijalna šteta, a povređenih nema. Osumnjičeni napadači još su pritom ostavili džip. Tako tvrdi policija, bez detalja u kakvim okolnostima se ostavlja trag i to na samo 250 metara.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštio je još jednom da kriminalne grupe žele da Sever bude zona bez zakona.

U ponedeljak su u Prištini bivši pripadnici „OVK“ organizovali protest zbog izjave kosovskog premijera na petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u kojoj je pohvalio srpskog lidera sa Severa kao nekog ko je radio za multietničko Kosovo.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, na godišnjicu ubistva srpskog političara u video poruci na srpskom kazao je da je on bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini. Opozicija je navode kosovskog premijera ocenila „šokantnim i sramnim“, a predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca sa njima se složio, poručivši da je „Oliver Ivanović ratni zločinac, i u to nema sumnje“.

Oliver Ivanović i izjava kosovskog premijera bili su tema i skupštinske debate samo tri dana nakon godišnjice, na kojoj su čitali i imena Ivanovićevih navodnih žrtava.

Između toga, organizovani su performansi ispred zgrade kosovske vlade, dok su se u emisijama i na portalima smenjivali istoričari, analitičari, sociolozi, i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“.

Prevideli su i mediji i zvaničnici u svojim izveštajima da Ivanović u trenutku svoje smrti nije bio osuđeni ratni zločinac, odnosno, da je po jednog tački optužnice u potpunosti oslobođen, a po drugoj je sudski postupak obnovljen i to upravo pred kosovskim pravosuđom.

U senci su istog dana prošle vesti da je Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za prethodni nasrtaj na Srbina u Suvom Dolu, premda je upravo sam napad bila udarna vest za tabloide u Beogradu i lokalne medije. Takođe, i to da je kosovska ministarka prosvete, Arbrie (Arbërie) Nagavci, posetila Preševo, noseći oko 1.000 knjiga na dar.

Konačno, dan ne bi bio kompletan bez obraćanja Aleksandra Vučića: Evropski plan de fakto je novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, poručio je srpski predsednik uz optimističnu najavu da će ZSO biti završena u mesecima pred nama.

Vesti od ponedeljka su nastavile da se medijski granaju u narednim danima.

U utorak 24. januara slegali su se utisci predsednikovog obraćanja.

Desno orijentisane stranke u skupštini Srbije pokrenule su očekivanu inicijativu da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj će biti razmatran francusko-nemački predlog za KiM, a onda je i predsedavajući parlamenta to potvrdio, s porukom: Vučić dolazi. Potom je to potvrdio i Vučić narednog dana.

KoSSev je podsetio kroz polugodišnji vremeplov na to kako je predsednik kuvao francusko-nemačku žabu i da li je ona Srbima skuvana.

Albanski poslanik u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, u otvorenom pismu Gabrijelu Eskobaru, zatražio je da ono što Albanci nazivaju Preševska dolina bude uključena u dijalog Kosova i Srbije.

Kosovski mediji su se bavili ubistvom u Kačaniku, ispostaviće se Nusreta Cene, kontroverznog Albanca, čije se ime dovodilo u vezu sa više afera – mogućoj korupciji u EULEX, umešanosti u slučaju Sekirača, kada je poginulo dvoje ljudi, a ranjeno 11-oro, te trostrukom ubistvu u okolini Kačanica 2007.

Zagovornici bojkota srpske robe promovisali su i novi video u kojem se u srpskom čipsu, plazmi, medenom srcu i medeli štrudlici nalaze meci od Kalašnjikova.

Ubrzo je stigao odgovor iz Beograda, ovog puta iz ambasade SAD. Srpski i američki proizvodi zajedno, sa sve plazmom uz poruku – „Otvoreno tržište – otvoreni um“ – potrudila se i američka ambasada da snimi video.

Lajčak je nenajavljeno doleteo u Prištinu i na večeri se sastao sa Aljbinom Kurtijem, da bi posle ponoći poručio kako su se složili da se svi prethodni sporazumi moraju sprovesti u delo. U prevodu – formiraće se ZSO.

Ali ne zadugo. Kurti je odmah narednog dana dao pojašnjenje: Kaže da je spreman da razgovara o svim već postignutim sporazumima, ali da ne pristaje na to da ZSO bude preduslov ili prioritetni sporazum. Tokom nedelje potrudiće se da bude još konkretniji: Zajednica mu je neprihvatljiva sve dok je monoetnička, ali i njeno formiranje bez otvaranja pitanja konačnog sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru. To vam je kao da hoćete čaj bez šolje – jedno je od poređena kosovskog premijera.

Da ZSO neće biti monoetnička, da je osigurano telo bez izvršnih ovlašćenja koje se bavi uređivanjem svih problematičnih tački na koje je 2015. ukazao Ustavni sud Kosova, potrudila se fondacija Fridrih Ebert koja je potvrdila da je završila izradu statuta „Zajednice opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba u većini“. To je, kažu, njihov doprinos dijalogu.

Doprinos novoj dozi retoričkog patriotizma o svetom Kosovu daće više njih i to svojim izlaskom u javnost na licu mesta – od dolaska lidera Novog DSS, prvo južno, a potom i severno od Ibra, preko ulaska u nove prostorije i formiranja pokrajinskog odbora POKS-a, koji je u koaliciji upravo sa Novim DSS-om, do pokretanja peticije Kreni-pokreni za povlačenje specijalne policije Kosova sa Severa.

Intervju u kojem je Miloš Jovanović dao KoSSevu sa porukom da ukoliko potpiše predlog Vučića u Srbiji očekuju ulica i blokada, bio je okidač za teške prozivke na račun i ovog lidera, a posebno našeg portala u prorežimski tabloidima.

Posle ‘početničke sreće’ nezadovoljnih a slobodnih da isto i iskažu 8. januara, lošije je protekle nedelje prošao jedan drugi aktivista, ali i četvrtina onih koji su se skupili tada i okupila ponovo ove subote. Potonji kažu da je služba odradila svoje.

Bilo je vesti koje su prolazile ispod radara medijskog mejnstrima: To da je Osnovni sud u Prištini odbacio optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice sredinom prošle godine u Prištini. Bio je to upravo slučaj koji je potresao region kada se otkrila dugotrajna seksualna eksploatacija nesrećne devojčice. Reagovalo je i ovog puta Udruženje žena Kosova, ali se tema izgubila u konfliktu narativa Prištine i Beograda u vezi sa dijalogom u Briselu.

Na Severu, ogromna tema koja mori i plaši njegove stanovnike je eksproprijacija zemlje, i o kojoj, Priština, Beograd i Srpska lista – nerado, ili uopšte ne govore, svako iz sopstvenih razloga. Zato i pitanje „Šta se valja iza 80ha leposavićkog brda?“, ostaje bez odgovora, premda je Srpska lista ostavila trag da je nekoliko nedelja kasnije, sakupila grupu privatnih posednika, fotografisala se s njima i rekla da će uložiti žalbu.

Ovu nedelju obeležile su i dve sednice skupština opština na Severu Kosova – jedna u severnom delu Mitrovice – gde se raspravljalo o posledicama nedavnih poplava i mogućnosti nadoknade štete, a druga u Zubinom Potoku – gde su tri kandidata građanske inicijative koja nosi naziv ove opštine preuzela odborničke mandate, a  jedan od njih i poziciju predsednika skupštine opštine.

Na to su se odlučili zato što, kako kažu, ne žele da u većinski srpskoj opštini „samostalno vladaju Albanci“, ipak najavljujući bojkot rada skupštine sve dok se situacija na terenu ne poboljša ili formira ZSO.

A da li će se javnost dobiti odgovor na pitanje kada će doći do formiranja ovog tela, ostaje da se vidi nakon današnjeg zatvorenog okruglog stola u organizaciji američke ambasade u Prištini, kojem će prisustvovati predstavnici albanske i srpske zajednice, uključujući one sa političke scene, vlasti, opozicije i civilnog društva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.