Priština: Protest protiv Kurtija zbog izjave o Oliveru Ivanoviću, traže njegovu ostavku ili izvinjenje

FOTO: Kallxo

Bivši pripadnici „OVK“ organizovali su danas u podne protest u Prištini, a zbog izjave kosovskog premijera na petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u kojoj je pohvalio srpskog lidera sa Severa kao nekog ko je radio za multietničko Kosovo.

Peta godišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležena je 16. januara, pomenima u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima. Ovaj dan obeležile su izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini. Opozicija je navode kosovskog premijera ocenila „šokantnim i sramnim“, a predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca sa njima se složio, poručivši da je „Oliver Ivanović ratni zločinac, i u to nema sumnje“.

Ivanovića je ratnim zločincem nazvao i Dardan Moljićaj, lider PSD, prilikom performansa ispred zgrade kosovske vlade 18. januara. PSD je kao kritiku Kurtija postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa izjavom kosovskog premijera kako bi ga „tešila“, ali i „otkrila njegove tendencije da reinpretira lik Olivera Ivanovića“.

Dan nakon petogodišnjice ubistva srpskog političara, pored osuda opozicije na račun kosovskog premijera, u emisijama i na portalima smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Oliver Ivanović i izjava kosovskog premijera bili su tema i skupštinske debate samo tri dana nakon godišnjice, na kojoj su čitali i imena Ivanovićevih navodnih žrtava.

Bljerta Deliju Kodra iz PDK, obrazložila je i spočitala sve ono što pripisuje kao ratni zločin ubijenom srpskom lideru, naglasivši da su Kurtijeve reči uvredile sve na Kosovu, te da je Kurti napravio „ogromnu grešku“ onim što je kazao. Sa sličnim optužbama nadovezali su se i drugi poslanici iz PDK i LDK.

Opozicija optužuje Kurtija za „glorifikaciju i rehabilitaciju ratnog zločinca“, i o Ivanoviću govore kao o potvrđenom ratnom zločincu, spočitavajući rečenice koje je izgovorio Kurti u obraćanju na srpskom – da se Oliver Ivanović borio za svoj grad – što su povezali kao da se on borio preko „masakra Albanaca“.

Osudama Kurtijeve izjave danas su se pridružili i bivši pripadnici „OVK“ protestujući u Prištini, ispred zgrade kosovske vlade uz moto „Premijeru, ne gazi našu krv! Stop devijaciji istorije“. Protestu su prisustvovali i pojedini poslanici kosovske skupštine, među kojima i Bljerta Deliju Kodra.

Protest je podržao i Faton Kljinaku, iz Udruženja veterana „OVK“.

Na zgradu kosovske vlade postavili su, kako prenose prištinski mediji, transparente sa natpisima: „Premijer nikada ništa nije dao Kosovu. Odustani“, „Premijeru, ne veličaj zločince“ i slično.

Okupljenima se obratio i jedan od organizatora, Berat Bećiri, sin jednog od pripadnika „OVK“, poručivši da Aljbin Kurti „amnestira“ Olivera Ivanovića.

„Kurtijev govor je bio ružan slučaj kako premijer gazi po istoriji svoga naroda. Dosta je bilo ružnih igara i kompromisa koji su, prevedeno na albanski, izdaja i samo izdaja. Nema izdaje naše zemlje i slobode. Želimo da poručimo svakom političaru, bez obzira na partiju, da ako niste u stanju da zaštitite ovu zemlju, dajte otkaz, nemojte nas više mučiti“, kazao je on, prenose prištinski mediji koji su pratili protest.

Ujedno je od kosovskog premijera zatražio da podnese ostavku, ili se izvini:

„Ako nastavi sa amnestijom Ivanovića, mi ćemo biti najmoćniji glas koji je Kosovo videlo. Aljbine, daj ostavku ili traži oproštaj“.

Povezane vesti:

 

Konjufca sa skupštinske govornice: Oliver Ivanović ratni zločinac, to misli i premijer

 

Vlajić: Nazivati nekog ko nije osuđivan ratnim zločincem je krivično delo

 

Ivanović o liku svog strica u Prištini: Još milion takvih performansa ne može da baci senku na ono što je Oliver radio

 

U kritici Kurtiju PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred zgrade kosovske vlade

 

Kurtijev pomen Oliveru naišao na lavinu kritika u PR: „Uzdižeš na pijedestal zločinca, sramota, žalim što sam glasala za tebe…“

 

Kurti ranije: Oliver bio ratni zločinac, Kurti 2023: Oliver radio za multietničnost KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.