Petković i Svećlja sa oprečnim navodima; KP: M. D. i D. S. optuženi za skoro 100 krivičnih dela, među njima ubistvo

FOTO: KoSSev

Na Severu Kosova danas se dogodio još jedan incident kada su službenici Kosovske policije zapucali na vozilo u pokretu u kojem je povređena jedna osoba. Policajci su kod punkta na Bistričkom mostu bili „primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju“, tvrdi kosovski ministar unutrašnjih poslova. Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM ga optužuje za dezinformacije, navodeći da su M. D i D. S. „bežali od metaka i nisu napadali“. U međuvremenu se oglasila Kosovska policija, navodeći da su ove osobe optužene za više desetina krivičnih dela, među kojima je i ubistvo.

O današnjem incidentu kod punkta na Bistričkom mostu prva se oglasila Kancelarija za KiM, navodeći da su pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije pucali na vozilo u kojem su se nalazila dvojica Srba.

Precizirali su da je tada povređen M. D, a da je njegov saputnik D. S. prošao bez povreda.

Mediji su u međuvremenu javili da je povređeni transportovan u bolnicu u Kraljevu, te da nije životno ugrožen.

I dok iz ove institucije tvrde da je na dvojicu momaka pucano, jer oni nisu „želeli da dozvole da ih bez ikakvog osnova i razloga Rosu policija maltretira“, iz policije u odgovoru za KoSSev naveli su da su službenici pucali zato što su se „osećali ugroženo“, odnosno zbog toga što je vozač putničkog vozila, navodno, udario u policijsko i odbio da se zaustavi.

U međuvremenu se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, potvrdivši navode Kosovske policije, uz naznaku da je „duboko zabrinut“, ali i da „bilo kakav oblik nasilja nad policijom neće biti tolerisan“.

„Dve osobe u vozilu pokušale su da izbegnu policijski punkt. Namerno su udarile u automobil Kosovske policije i doveli u opasnost živote policajaca. Službenici Kosovske policije su bili primorani da pucaju u pravcu vozila kako bi neutralisali situaciju“, naveo je Svećlja.

U međuvremenu se ponovo oglasio direktor Kancelarije za KiM, ovog puta na Tviteru.

Uz više fotografija sa lica mesta kazao je da postoje nadzorne kamere, te je optužio Svećlju za dezinformacije.

„Zašto Dželjalj Svećlja ne objavi snimak kako bi svi mogli da vide šta se zaista dogodilo?“, upitao je.

Petković tvrdi da je M. D pogođen u leđa, tj. da je automobil u kome se nalazio pogođen u zadnji deo.

„Ovo jasno pokazuje da su Srbi bežali od metaka, nisu napadali!“, konstatuje Petković.

Uz poziv da „prestane da laže“, Svećlji je poručio da „neće da se izvuče sa ovim“.

KP: M. D. i D. S. optuženi za više desetina krivičnih dela, među njima i ubistvo

U međuvremenu je usledilo još jedno saopštenje Kosovske policije, koja je ponovo saopštila da su tokom incidenta kod Bistričkog mosta službenici „bili ugroženi“.

KP je, međutim, večeras izašla sa novim informacijama, navodeći da su D. S. i M. D. osumnjičeni za više desetina krivičnih dela i prekršaja.

„Osumnjičena lica koja su umešana u ovaj slučaj, prema podacima, pokazuju se kao osobe sa kriminalnom prošlošću i koje su umešane u više desetina krivičnih dela i prekršaja“, poručuju iz policije.

Za D. S. (1991) navode da je osumnjičen za umešanost u preko 80 krivičnih dela među kojima su ubistvo, prinuda, posedovanje oružja bez dozvole, napad, ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, pretnje, teška krađa, izazivanje opšte opasnosti, razbojništvo itd.

Ujedno ga optužuju za više od 20 prekršaja.

M. D (1985), Kosovska policija tereti za umešanost u 17 krivičnih dela.

Među njima su ubistvo, prinuda, posedovanje oružja bez dozvole, teška krađa, teška telesna povreda, neovlašćeni prelazak granice, neovlašćeno ometanje dokaza itd. Njega optužuju i za tri prekršaja.

Pročitajte još:

 

Svećlja nakon incidenta na Severu: Nećemo da tolerišemo bilo kakav oblik nasilja nad policijom

 

Bistrički most: Policija pucala nakon što je autom udareno u njihov auto; Petković: Mladići nisu želeli da ih iko maltretiraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.