Kurti nakon Lajčakove posete: Kada dođe vreme razgovaraćemo o svim sporazumima, nijedan nije preduslov i prioritet

FOTO: Kallxo

Postoji insistiranje međunarodnih faktora da se formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom istakne, ali mi nećemo tolerisati da to bude istaknuto kao prioritet i preduslov, jer to nije jedini sporazum koji je sada u okviru Evropskog predloga. Zajednica je jedini koji nije prošao test Ustavnog suda Kosova, kazao je danas kosovski premijer Aljbin Kurti komentarišući sinoćne razgovore sa Miroslavom Lajčakom.

Ovakva izjava stiže jutro nakon što je Miroslav Lajčak noćas posle ponoći potvrdio da se Kurti saglasio sa primenom svih zaostalih sporazuma. Uz ovu poruku, pozirao je za stolom sa kosovskim premijerom i šefom kosovskog tima za pregovaranje sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Izaslanik EU za dijalog BG-PR boravio je sinoć u Prištini bez medijske najave. U gostovanju u emisiji na TV Klan Kosova, Lajčak je, između ostalog, govorio i o Zajednici srpskih opština.

Poručio je da Priština treba da formira ZSO, da ne bi trebalo da se plaši toga, jer će sama da je „oblikuje“ i da „neće ništa da joj bude nametnuto“.

Založio se za formiranje ovog tela na osnovu jednog od evropskih modela, te kazao da na svom stolu ima 15 analiza za zaštitu manjina.

On se potom sastao sa Kurtijem, ali i njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem.

Sa njima je, kako je potom izvestio na Tviteru, razgovarao o „narednim koracima i putu napred u normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

U jeku sve češćeg insistiranja međunarodne zajednice da se formira ZSO, Lajčak je takođe naglasio da su se složili da se svi potpisani sporazumi moraju primeniti.

Kurti, kao i Bisljimi, nisu se oglašavali o sinoćnjem sastanku sa evropskim predstavnikom.

Međutim, Kurti je danas, nakon otvaranja ekonomskog foruma koji Priština organizuje sa Hrvatskom – upitan o sinoćnoj radnoj večeri sa Lajčakom. Od Kurtija je zatražen komentar upravo na sve češće pozive međunarodnih zvaničnika – da se Zajednica srpskih opština formira.

On potvrđuje da je pojačano insistiranje zvaničnika iz EU i SAD da se razgovara o tome, ali ponovo iznosi tvrdnju da je to jedini od 33 briselska sporazuma, koji nije prošao test kosovskog ustavnog suda.

„Postoji insistiranje od međunarodnog faktora da se više istakne Zajednica opština sa srpskom većinom, kako je potpisana 19. aprila 2013. godine, a potom razrađena u sedam poglavlja potpisom 25. avgusta 2015. godine Ali taj sporazum je već obeležen, jer je to jedini sporazum od 33 briselska sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda. Dakle, to je na neki način obeležen sporazum, obeležen u pravnom i ustavnom smislu“, kazao je on, prenosi Koha.

Na pitanje novinara da li je ZSO jedan od sporazuma za koje je Lajčak sinoć kazao da su se složili da treba da se sprovedu i danas kaže da Ustav Kosova ne dozvoljava asocijaciju po etničkoj osnovi.

„Možete imati Zajednicu opština ili raznih durgih organizacija, ali samo po drugoj osnovi – bilo to ekonomska, privredna, socijalna, zdravstvena ili obrazovna, ali ne po etničkoj osnovi. Ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana. Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost“.

Ujedno je naglasio da su ta 33 sporazuma potpisana u Briselu, pre nego što je on došao na vlast – raspoređena po jednoj horizontalnoj ravni i da nemaju hijerarhiju.

„Ne možeš reći da je ovaj sporazum važniji od drugih. Svi ti sporazumi su jednaki i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju poslednji predlog Evropske unije koji je dobio podršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i SAD. Znači, svi oni pređašnji sporazumi su unutar tog predloga. Ne možeš ti sad uzimati jedan svoj sporazum i kazati da je to jedini sporazum koji je važan. Ima tu 33 sporazuma“, kazao je on, preneo je Kim.

Poručuje da će se kad dođe vreme pregovarati o svim sporazumima, ali da nijedan neće biti preduslov.

„Kad dođe vreme da mi pregovaramo u okviru i na osnovu ovog predloga iz evropske zajednice, mi ćemo razmotriti sve sporazume, ali nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora“.

Po njemu, potpuna normalizacija mora da ima u centru „uzajamno priznanje“.

Podsetio je danas da je „srpski predsednik pre mesec i po dana prekršio svoj najdraži sporazum“.

„Nemojte zaboraviti da je 10. decembra prošle godine taj dogovor, gde je Asocijacija opština od 19. aprila 2013. godine potpisan od strane bivšeg premijera Hašima Tačija i bivšeg premijera Ivice Dačića, taj sporazum je prekršio sam predsednik Srbije 10. decembra prošle godine, kada je napisao pismo upućeno u pet država koje ne priznaju Kosovo u okviru Evropske unije. Znate, u EU imate 27 država, ali pet njih ne priznaje Kosovo. Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. To je prekršaj, on je kršio svoj najdraži sporazum, jer se u tački 14 tog sporazuma kaže da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama“. 

Pročitajte još:

 

Lajčak sa Kurtijem i Bisljimijem: Složili se da se primene svi prethodno zaključeni sporazumi

 

Lajčak: Pitanje tablica deo evropskog predloga; Priština da se ne plaši formiranja ZSO, neće biti RS

 

Lajčak: Očekujemo da Kurti i Vučić potpišu evropski predlog, manja podrška strani koja ga odbije

 

Lajčak večeras u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.