Konjufca sa skupštinske govornice: Oliver Ivanović ratni zločinac, to misli i premijer

Oliver Ivanović je ratni zločinac i u to nema sumnje, za skupštinskom govornicom Kosova kazao je danas predsednik ove institucije Gljauk (Glauk) Konjufca. Isto misle i opozicioni lideri, koji su i danas, i to u skupštini, preko snažnih osuda ubijenog srpskog lidera, zapravo kritikovali Aljbina Kurtija.

Samo par dana nakon što je kosovski premijer najpoznatijem srpskom lideru dao omaž da je neko ko je radio za multietničko Kosovo, njegov saborac i predsednik skupštine tvrdi suprotno.

„Moje i premijerovo mišljenje o gospodinu Ivanoviću je isto, ono što je oduvek bio, ništa ne može da promeni biografiju koju je gospodin Ivanović imao kao političar, njegovu odgovornost u svim onim štetama koje su nanete našem narodu su evidentne i za to je kažnjen. Mi smo to otvoreno rekli i nazvali smo ga imenom koje pripada čoveku koji radi takve radnje i on je kažnjen i kvalifikovan kao zločinac i to je naše mišljenje”, rekao je Konjufca.

U pitanju je bio odgovor na pitanje više poslanika, pre svega Bljerte Deljiu Kodra (Blerta Deliu) iz PDK, koji je zavredio značajnu pažnju kao naslov u kosovskim medijima.

Kodra je obrazložila i spočitala sve ono što pripisuje kao ratni zločin ubijenom srpskom lideru, naglasivši da su Kurtijeve reči uvredile sve na Kosovu, od porodica stradalih, preko žrtava u drugim zločinima, i kosovskih institucija, te da je Kurti napravio „ogromnu grešku“ onim što je pre par dana kazao, kvalifikujući to kao „skandaloznu“ izjavu.

Na nju se nadovezao i Driton Seljmanaj (Selmanaj) iz LDK sa sličnim optužbama, govoreći o masakru nad Albancima, pripisujući to Ivanoviću, potom, Hisen Beriša (Berisha) iz PDK i Armend Zekaj i Arben Gaši (Gashi) iz LDK.

Opozicija optužuje Kurtija za „glorifikaciju i rehabilitaciju ratnog zločinca“, i o Ivanoviću govore kao o potvrđenom ratnom zločincu, spočitavajući rečenice koje je izgovorio Kurti u obraćanju na srpskom – da se Oliver Ivanović borio za svoj grad – što su povezali kao da se on borio preko „masakra Albanaca“.

Čitali su i imena Ivanovićevih navodnih žrtava.

Konjufca je u odgovoru na lavinu prozivki kazao da nijedan od zločina koje je Ivanović „počinio“, „nije uklonjen iz njegove biografije“.

To što kosovski političari Olivera Ivanovića nazivaju ratnim zločincem, krivično je delo, upozorio je za KoSSev juče advokat Nebojša Vlajić, podsetivši na to da Ivanović nikada nije pravosnažno osuđen.

Oliver Ivanović osuđen je 21. januara 2016. na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.

 

Kosovski apelacioni sud je, međutim, u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

Petu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića pre dva dana obeležili su pomeni u Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i drugim gradovima, izjave članova porodice, političara sa Severa Kosova i Beograda, ali i jednog iz Prištine – i to premijera, Aljbina Kurtija.

Nekada i sam ga nazivajući ratnim zločincem, sada je u video poruci na srpskom kazao da je ubijeni političar sa Severa neko ko je radio za multietničko Kosovo, bio posvećen interesima svoje zajednice i ophodio se sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao.

Izjava Aljbina Kurtija pokrenula je talas negativnih reakcija u Prištini koju je opozicija ocenila „šokantnom i sramnom“.

U emisijama i na portalima nakon Kurtijeve poruke smenjivali su se istoričari, analitičari, sociolozi, koji su spočitavali Kurtiju to što „odaje počast zločincu“, drugi su poručivali da je „glorifikacija Ivanovića moralni, nacionalni i istorijski zločin“, a treći da je reč o taktičkom potezu kosovskog premijera prema srpskoj zajednici.

Gostovali su i oni koji su predstavljeni kao porodice „žrtava Ivanovića“, te su se u medijima pojavili naslovi poput „Ne može da zaustavi suze dok priča o tome kako je Ivanović odveo članove njegove porodice da ih ubije“, „Protiv Kurtija se okreće i žrtva koja je svedočila protiv Ivanovića“, „Proklinjem svoju ruku što sam glasala za Kurtija“.

Socijaldemokratska stranka postavila je juče u dvorištu kosovske vlade u Prištini kartonsku bistu Olivera Ivanovića sa prekjučerašnjim rečima kosovskog premijera, a ispred nje položili su i venac.

„Još milion takvih performansa ne može da baci senku na na ono šta je Oliver radio i kako je živeo“, kazao je sinovac Olivera Ivanovića za KoSSev.

„Ja se duboko saosećam sa bolom porodica koje su pretrpele i imale žrtve i izgubile članove svoje porodice, ali to nema nikakvih dodirnih tačaka sa Oliverom“, poručio je Aleksandar Ivanović.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine. Ni pet godina kasnije, nema privedenih ubica i nalogodavaca, sudi se prema izmenjenoj optužnici, zaštićeni svedoci listom odustaju, a svi koji su do sada bili u zatvorskom pritvoru, sada se brane sa slobode.

Vlajić: Nazivati nekog ko nije osuđivan ratnim zločincem je krivično delo

Ivanović o liku svog strica u Prištini: Još milion takvih performansa ne može da baci senku na ono što je Oliver radio

U kritici Kurtiju PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred zgrade kosovske vlade

Kurtijev pomen Oliveru naišao na lavinu kritika u PR: „Uzdižeš na pijedestal zločinca, sramota, žalim što sam glasala za tebe…“

Kurti ranije: Oliver bio ratni zločinac, Kurti 2023: Oliver radio za multietničnost KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.