Plazma ponovo u kampanji – američkoj: Otvoreno tržište, otvoren um

Američka ambasada u Beogradu objavila je video snimak na društvenoj mreži Instagram u kom dve osobe razmenjuju srpske i američke proizvode.

Video snimak prikazuje dve osobe koje sa police uzimaju plazma keks, srpski proizvod, i „Reese’s“, američke čokoladice.

Pakovanja potom razmenjuju, a u njima se nalazi baš ono što bi trebalo – keks i čokolada. Njih dvoje se potom rukuju.

Video snimak, uz „hešteg“ #SADznate, sadrži i dve poruke: „Otvoreno tržište“ i „Otvoren um“.

Na samom kraju kratkog snimka, u kadru je polica na kojoj se nalazi flaša vina „Sante“ i flaša američkog viskija „Jack Daniel’s“, iza kojih, kako se otkrije kada akteri uzmu ove flaše, se nalazi srpska rakija sa logoom američke ambasade u Beogradu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Američka ambasada u Beogradu (@usembassyserbia)

Objava američke ambasade dolazi samo tri dana nakon što je, u sklopu kampanje za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, osoba koja se predstavlja kao Sćipdon Saljijaj (Shqipdon Salijaj) objavila video snimak u kojoj, među ostalim srpskim proizvodima, takođe koristi „Plazmu“.

Naime, na video snimku Saljijaja on kupuje srpske proizvode iz prodavnice. U pitanju su već decenijama popularni slatkiši i slaniši iz Srbije – čips, plazma, medeno srce i medela štrudlica.

Kada dolazi kući otvara proizvod po proizvod, ali umesto slatkiša u njima se nalaze meci od vatrenog oružja.

U pozadini naviru scene iz prošlosti, plač bebe i glas starca koji podseća na to da se sa Srbima ratovalo.

Zapravo se radi o tonskom zapisu jednog starijeg priloga – „Borili smo se sa Srbima 84 godine, nemaju sažaljenja ni za majke, sestre, decu, useve ni životinje“.

Ovaj video nastavak je kampanje za bojkot srpskih proizvoda na Kosovu, koja praktično i ne prestaje, a prošle godine intenzivirana je u više navrata, pre svega preko društvenih mreža. Jedan od spotova koji je najviše uznemirio srpsku i deo regionalne javnosti je spot grupe Besa Besi, u kojem devojčica u prodavnici opominje oca koji kupuje srpske proizvode na zločine koje su počinili Srbi tokom rata ’99.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.