NADA, Zavetnici i Dveri zatražiće vanrednu sednicu Skupštine o KiM, kako bi se razmatrao francusko-nemački plan

FOTO: Dveri

Kako su i u odvojenim oglašavanjima najavili prošle nedelje, poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri – Patriotski blok, podneće zahtev predsedniku Narodne skupštine da, kako ističu, bez odlaganja, sazove vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će biti razmatran francusko-nemački predlog za KiM, saopštio je pokret Dveri.

Iz ovih stranaka smatraju da predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju.

„Sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i ozvaniči legalnu nezakonitu secesiju južne pokrajine“, poručuju u saopštenju.

Kako je predsednik kuvao francusko-nemačku žabu i da li je ona Srbima skuvana?

Poručuju da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav – „o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama“.

„Ističemo da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM. To pitanje je u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan Rezolucijom 1244“.

Podsećaju i na to da su predstavnici ove tri političke grupacije, zajedno sa Pokretom za odbranu KiM, već održali prvi radni sastanak na kojem su definisali buduće korake u pravcu zajedničkog „otpora zapadnom ultimatumu“.

„Naša borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije biće odlučna, ozbiljna i odgovorna i u tu svrhu koristićemo sva demokratska, legalna i legitimna sredstva, predviđena Ustavom Srbije“, ističe se u ovom saopštenju.

Šta je sinoć srpski predsednik govorio o ovom planu, a nakon jučerašnje sednice Vlade Srbije, čitajte u:

 

Vučić potvrdio: Evropski plan de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, ali ništa nije potpisano, ZSO završena u mesecima pred namaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.