Ministarka iz Prištine u poseti Preševu: Izdvajamo sredstva kako bismo sprečili depopulaciju

Nagavci Preševo
FOTO: Arbrie Nagavci/Facebook

Kosovska ministarka prosvete, Arbrie (Arbërie) Nagavci, posetila je danas Preševo. Zajedno sa predstavnicima kosovske skupštine i vlade, ali i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmijem Mustafom, obišla je više obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva u ovoj opštini.

Nagavci navodi u objavi na Fejsbuku da se uverila u to kako se realizuju projekti koji su finansirani grantovima kosovske vlade. Takođe je razgovarala o finansiranju projekata za, kako kaže, očuvanje nacionalnog identiteta i povećanje saradnje u budućnosti.

Ova delegacija posetila je osnovnu školu “Abdullah Krashnica” u Miratovcu kod Preševa.

Nagavci je, između ostalog, posetila i predškolsku ustanovu „8 Marsi“ u Preševu, gde je dodelila knjigu „Učenje kroz igru“ za 950 dece predškolskog uzrasta.

Ova ministarka tvrdi da je kosovska vlada posvećena pružanju podrške za ostvarivanje prava i potreba građana u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, te da su zbog toga izdvojili sredstava za promovisanje njihovih interesa i sprečavanje depopulacije.

„U okviru podrške Vlade građanima Preševske doline, mnogi podržani projekti su iz oblasti obrazovanja, kao što su – 78 grantova za projekte ukupne vrednosti preko 1 milion evra i finansijska podrška stipendiranjem studenata, gde će 107 mladića i devojaka dobiti godišnje stipendije u iznosu od 1.000 evra, u ukupnoj vrednosti od 107 hiljada evra“, poručila je Nagavci.

Naznačila je i da su učenicima koji žive u ovoj oblasti po prvi put prošle godine dodeljene knjige na albanskom jeziku u vrednosti od 255.000 evra, a takođe i u junu i oktobru, za šta je izdvojeno 85.000 evra.

Među projektima je i obezbeđivanje opreme za predškolski uzrast u vrednosti od 8.778 evra, dok je za škole sporta izdvojeno 157.500 evra.

„Kao Vlada i ministarka prosvete, posebnu pažnju posvećujemo Preševskoj dolini. Dolini je potrebno više, tako da ćemo nastaviti našu posvećenost da uradimo više za njih u okviru naših mogućnosti“, precizirala je Nagavci.

Ovo nije prvi put da Nagavci, ali i drugi ministri kosovske vlade posećuju Preševo, Medveđu i Bujanovac.

I dok su pojedine realizovane, druge su, paralelno sa ophođenjem Prištine prema srpskim zvaničnicima, zabranjivane od strane zvaničnog Beograda.

Pročitajte još:

 

Četiri ministra iz Prištine nisu dobila dozvolu Srbije da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo

 

Brnabić danas na Severu Kosova, a Bisljimi i Nagavci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

 

Poseta kosovskih ministara Bujanovcu i Preševu u senci neslaganja sa Arifijem

 

Kurti: Moji ministri u ponedeljak u Preševskoj dolini, mislim da su zbog toga zatražili da Brnabić dođe na Kosovo, nek’ dođe, nezavisniji i demokratskiji smo od SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.