Sednica SO S.Mitrovica: Odbornici o posledicama poplava – pozvali građane da prijave štetu; Formirane dve komisije

FOTO: KoSSev

U severnom delu Mitrovice održana je nova sednica skupštine opštine – treća po redu nakon što su Srbi na Severu u novembru prošle godine napustili kosovske institucije. Glavna tema bile su nedavne poplave, odnosno saniranje štete usled koje, kako je saopšteno, 66 porodica sa područja opštine ne može da se vrati svojim kućama. Odbornici su ujedno formirali dve nove komisije, a stare raspustili zbog njihove nefunkcionalnosti usled napuštanja institucija. 

Predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, na jučerašnjoj sednici je još jednom pozvao građane koji su pretrpeli štetu usled poplava da od ponedeljka u opštinskoj administrativnoj službi podnesu zahtev za nadoknadu štete uz dokaze, tj. fotografije.

Navodi da je posetio administrativno osoblje koje će preuzimati zahteve građana.

Ugljanin je, međutim, u izjavi za medije nakon završetka sednice kazao da je usled nedostatka opštinskog osoblja i nemogućnosti procene štete, doneta odluka o direktnom slanju zahteva kosovskoj vladi i Ministarstvu lokalne samouprave, kako bi se što pre pomoglo svim ugroženim građanima.

„Doneli smo odluku da se u ponedeljak uputi direktan zahtev kosovskoj vladi i Ministarstvu lokalne samouprave, koji će se onda preusmeriti Ministarstvu za zajednice i povratak“, rekao je.

Predsedavajući SO razgovarao je i sa ministrom Nenadom Rašićem, a on mu je, kako kaže, rekao da mora konkretno da se deluje u ovakvim situacijama.

Podseća da je nakon poplava opština formirala krizni štab, te tvrdi da su evidentirali 66 slučajeva, tj. ugroženih porodica.

„Mi smo kao zakonodavno telo preduzeli korake sa humanitarnog aspekta, da pomognemo svim zajednicama, zato smo i formirali neku vrstu kriznog štaba, gde humanitarci rade na licu mesta u raspodeli hrane, obuće, odeće i gde smo evidentirali 66 slučajeva“, rekao je Ugljanin.

Većina porodica je iz albanske zajednice, potom turske, romske i bošnjačke, a osam porodica je srpske nacionalnosti, saopšteno je na današnjoj sednici. Njihove kuće se nalaze u Bošnjačkoj mahali, u naselju Česmin lug i u delu od Dudinog krša ka Zvečanu.

Ugljanin se zahvalio vatrogascima, Kosovskoj policiji kao i svima koji su učestvovali u sanaciji i kontroli situacije tokom i nakon poplava.

„Bez obzira kojoj nacionalnosti pripadali, oni su radili svoj posao profesionalno i svima su bili na usluzi. Odmah nakon mog poziva i elektrodistribucija koja radi na Severu došla je i isključila struju. Znači, imamo tu saradnju“, rekao je.

Na terenu je i Crveni Krst, vrši se dezinfekcija, dele sušilice za zidove, odnosno za izvlačenje vlage.

Odbornici su se na jučerašnjoj sednici dogovorili da od prve sledeće plate svako od njih izdvoji po 20 evra za pomoć najugroženijima u poplavama.

Raspuštaju se stare i formiraju nove Komisije

Na jučerašnjoj sednici raspuštena je stara i doneta odluka o formiranju nove Komisije za politiku i finansije.

Ugljanin je nakon sednice precizirao da Skupština Opštine trenutno nema budžet, niti subvencije, a upravo zbog toga što Komisija za politiku i finansije nije bila formirana.

Stara je bila nefunkcionalna zbog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba.

Budžetski okvir će, kaže, biti prva stvar na dnevnom redu sledeće sednice.

Doneta je odluka i o formiranju nove, odnosno raspuštanju stare Komisije za zajednice, a takođe zbog nefunkcionalnosti iste.

„Mi želimo da komisija funkcioniše isključivo za zajednice. Ako je član komisije iz srpske zajednice, da on onda radi u interesu srpske zajednice, a ako je član neke druge, da radi na unapređenju te druge zajednice, i na kulturi i unapređenju aktivnosti svih zajednica. To se ovde nije desilo. Mi od samog početka nismo upoznali članove komisije, ko su članovi komisije i da li su održali sastanke. Argumentovano sam izneo obrazloženje o raspuštanju takve komisije i mi ćemo imati predstavnike srpske zajednice i drugih zajednica, koji će biti uključeni u okviru te komisije i koji će se pitati za svoju zajednicu, a ne kao do sada“, kazao je Ugljanin.

Želim da promenim sliku funkcionisanja i zakonodavnosti opštine – kako bi ona trebalo da funkcioniše

Napustićemo skupštinu kada se stvori pluralizam i većinska zajednica vrati u institucije

U izjavi za medije nakon sednice, Ugljanin je zaključio da na Severu nema pluralizma, te najavio da će, kada se uslovi stvore, sadašnji odbornici da napuste skupštinu opštine i svoja mesta ustupe većinskoj zajednici.

„Kada se stvori pluralizam i kada se formiraju politički subjekti od strane većinske srpske zajednice, kojoj je dužnost da preuzme ovu opštinu i da rukovode ovom opštinom, a ne nama kao nevećinskoj zajednici, jer dužnost je većinske zajednice da se brine o nevećinskoj. Sada smo došli u skroz drugu situaciju – da se nevećinska zajednica brine o većinskoj, što je apsurdno. Kada se stvore uslovi, mi ćemo iz znaka ljudskosti prema većinskoj zajednici, prema pluralizmu i demokratiji, napustiti ovu skupštinu i dopustiti da srpska zajednica odgovara za dalje političke i druge procese za dobrobit svih, pa i naših zajednica“, poručio je.

Praćenje jučerašnje sednice nije prošlo bez problema za medije usled nepotpunog i u pojedinim delovima nerazumljivog prevoda, ali i činjenice da su pojedini odbornici zaboravljali da uključe mikrofon ili pričali u glas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.