MŽK negoduje zbog odbacivanja optužnice protiv osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje; Traže reakciju TSK

FOTO: Fejsbuk/Mreža žena Kosova

Udruženje Mreža žena Kosova (MŽK), reagovalo je povodom odluke Osnovnog suda u Prištini, koji je odbacio optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice sredinom prošle godine u Prištini.

U odluci suda navodi se da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka – nepotpun.

„Iako suđenje još uvek nije počelo, Sud takođe nije u mogućnosti da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja“, navodi se u odluci ovog suda o kojoj je juče izvestila Zakletva za pravdu.

Mreža kosovskih žena čiji su predstavnici prošle godine, bili jedni od onih koji su organizovali proteste u Prištini upravo zbog ovog slučaja, danas poručuje da je odluka suda – odraz institucionalnog zanemarivanja, neuspeha u istrazi i neprikupljanja dokaza.

„Propust da se pravilno istraži slučaj i nepravilna optužnica od strane tužilaštva, dovodi do još jednog institucionalnog neuspeha, zbog čega su izvršioci slobodni i to zanemarivanje vodi ka ponavljanju istog zločina“, naglašava ova organizacija.

Takođe tvrde i da tužioci ne uspevaju da istraže slučajeve na osnovu prijava za silovanje i ubistva žena, odnosno da sačine prijavu u skladu sa zakonom.

Dakle, devojke i žene, osim što moraju da se bore sa nasilnicima, moraju da se bore i sa patrijarhalnim institucijama koje život i dostojanstvo devojaka i žena ne tretiraju ozbiljno

Poručuju da ovakvi propusti od strane tužilaštva uzrokuju da se krivični postupci odugovlače, te se ujedno žrtve rodno zasnovanog nasilja obeshrabruju da prijave slučajeve i traže pravdu.

„Zbog toga, u ovoj reakciji tražimo od tužilaštva da se izvrši ozbiljna istraga ovih zločina i sastavi zahtev kako bi počinioci dobili zasluženu kaznu“, poručuju iz MŽK.

Obratili su se konkretno Tužilačkom savetu Kosova, od kojeg su zatražili da preduzme odgovarajuće radnje u vezi sa uzrokom slabih optužnica koje, kako navode, sudovi odbijaju, te istovremeno traže i preduzimanje disciplinskih mera protiv nadležnih tužilaca.

„Ovo je u cilju stvaranja poverenja u ovu instituciju, jer nastavak ovakvih akcija dovodi do destimulisanja prijavljivanja slučajeva od strane žrtava seksualnog nasilja“, poručuje ova organizacija.

Mreža kosovskih žena ujedno naglašava da ostaje otvorena za saradnju i pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja, a kroz besplatno pravno savetovanje, kao i upućivanje ovih žrtava relevantnim institucijama.

„Ukoliko vam je potrebna besplatna pravna pomoć u slučajevima rodno zasnovanog nasilja ili znate nekoga kome je ova pomoć potrebna, kontaktirajte nas na broj: 038 245 850“, poručuje ova organizacija.

Podsetimo, višestruko silovanje maloletne devojčice u Prištini, koje se kako je potom utvrđeno, dogodilo u odvojenim slučajevima – zgrozilo je lokalnu i regionalnu javnost.

Danima su u Prištini organizovani protesti, a u vezi sa ovim slučajem više visokih funkcionera Kosovske policije je podnelo ostavku, odnosno razrešeno je dužnosti.

Pročitajte još:

 

Odbačena optužnica protiv pet osoba umešanih u silovanje 11-godišnje devojčice

 

Osumnjičenima za silovanje 11-godišnje devojčice produžen pritvor za još dva meseca

 

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još 2 meseca

 

Još jedan uhapšen u vezi sa silovanjem 11-godišnjakinje u Prištini

 

Tužioci svih tužilaštava na Kosovu imenovali koordinatore za krivična dela protiv seksualnog integriteta

 

Hapšenje zbog dva nova slučaja silovanja, sada u Istoku i Klini

 

Prijavljen još jedan slučaj silovanja maloletnice, ovaj put u Gnjilanu

 

Svećlja: Informacije pokazuju da je maloletnica silovana više od godinu dana

 

Još jedan protest zbog silovanja maloletnice: Traže se ostavke sudija i tužilaca, izlistani novi zahtevi

 

Tužilački savet o Kurtijevoj statistici zastarelih slučajeva seksualnog nasilja: Tendenciozna i netačna

 

PIK pokrenuo istragu o postupanju policijskih službenika u vezi sa slučajem 11-godišnjakinje

 

Kurti: Oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog zlostavljanja

 

Ukupno 11 uhapšeno u vezi sa silovanjem 11-godišnje devojčiće, žrtva u dva navrata – u junu i avgustu

 

Slučaj silovanja u PR: Smenjena dva visoka funkcionera, Kurti pita – Gde je moral sudija i tužilaca

 

Kolektiv za feminističku misao i akciju nakon silovanja maloletnice: Radikalizovaćemo otpor ako vlada ne odgovori na naše zahteve

 

Priština: Protesti protiv nasilja nad ženama posle slučaja silovanja maloletnice

 

Protiv 27-godišnjaka optuženog za silovanje devojčice, već tri zastarele optužnice

 

Direktor Kosovske policije podneo ostavku posle slučaja silovanja maloletnice

 

Kosovska vlada će formirati stručnu komisiju za analizu postupaka institucija u slučaju silovanja maloletnice; uhapšen i peti osumnjičeni

 

Uhapšene četiri osobe od ukupno pet koje se sumnjiče za silovanje u Prištini

 

Priština: Pet osoba silovalo maloletnicu, više njih uhapšenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.