Lajčak i Hiseni na odvojenim sastancima sa Rikerom

Lajčak Riker
FOTO: Miroslav Lajčak/Twitter

Nakon završene prve runde razgovora u Briselu na ekspertskom nivou, u Briselu su se sastali specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šef Biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju, Filip Riker. Dvojica zvaničnika, kako je i najavljeno, razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, a o istoj temi potom je Riker razgovarao i sa koordinatorom prištinske delegacije, Skenderom Hisenijem.

„Završavajući radnu nedelju, susreo sam se sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara, Filipom Rikerom. Razgovarali smo o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i bliskoj saradnji EU i SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine“, napisao je Lajčak nakon sastanka sa Rikerom.

Sastanak dvojice zvaničnika najavio je Riker prethodnog dana, uz poruku da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju i budu uključene u proces koji, posredstvom Evropske unije, u Briselu vode Beograd i Priština.

Današnjem sastanku prethodile su mnogobrojne reakcije prištinskih zvaničnika, da bi SAD trebalo da preuzmu vodeću ulogu u samom dijalogu.

Sličnu poruku uputio je i predvodnik prištinske delegacije na ekspertskom nivou, Skender Hiseni, putem objave na Fejsbuku, koji se večeras takođe sastao sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD, Filipom Rikerom.

Sa Rikerom je, navodi, imao otvorene razgovore o najnovijim dešavanjima u regionu, a posebno u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine u Briselu.

Ujedno je naveo da je dobio podršku SAD za proces dijaloga sa Beogradom, poručivši da je „uloga SAD u procesu nezamenljiva“.

„Pozdravio sam nepokolebljivo opredeljenje SAD da podrže dijalog i to da će SAD biti uz nas tokom ovog procesa u snažnoj podršci pravednom, trajnom i sveobuhvatnom sporazumu“, poručio je Hiseni.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine, predvođene, direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem i kosovskim koordinatorom za dijalog, Skenderom Hisenijem, borave od juče u Briselu, gde je pokrenut dijalog na ekspertskom nivou. Međutim, nakon jučerašnjih razgovora o nestalim i raseljenim licima sa Kosova, danas je prištinska delegacija, prema navodima srpske, odbila da se sastane i razgovara o ekonomskim odnosima.

Prištinska delegacija, međutim, za sada nije demantovala ove navode, niti se oglasila u vezi sa današnjim dešavanjima u Briselu.

Uprkos tome, specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, danas ranije je u kratkoj poruci na Tviteru poručio da su razgovori o nestalim i proteranim osobama bili „konstruktivni i produktivni“.

Pročitajte još:

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.