Hoti: Lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, izjavio je danas da lobiranja za priznanje Kosova nisu obustavljena, te da je sa međunarodnim partnerima dogovoreno da se zajednički radi na na članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, prenosi Indeksonline. Za razliku od Hotija, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, poručio je nedavno da se Priština obavezala da neće voditi kampanju za priznavanja i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, zbog čega je Srbija privremeno zaustavila akciju povlačenja priznanja.

„Nema obustave naših aktivnosti, dogovorili smo se sa našim partnerima da se na našem učlanjenju u međunarodnim organizacijama radi zajedno sa njima, zajedno sa našim međunarodnim partnerima. To je istina“, rekao je Hoti, prenosi Indeksonline.

Hoti je, kako piše Indeksonline, izneo ove navode na današnjoj sednici kosovske skupštine na kojoj je raspravljano o dijalogu između Beograda i Prištine, a koja je nedavno završena.

Više o današnjoj sednici, Hotijevom govoru pred poslanicima, kao i reakcijama poslanika povodom dijaloga čitajte u:

Poslanici Samoopredeljenja pridružili se kritikama: Tači upravlja dijalogom, nedostaje transparentnost

Hoti: Mape i makaze, noževe, krv, šampanjac i zamrznuti sukob više niko ne pominje

Hoti je dodao da su zamenici ministara i njegovi zamenici i savetnici upravo zbog toga bili u Briselu sa njim.

„Koordiniram sa predsednikom i Skupštinom u ovom procesu dijaloga. Skupština ste vi poslanici, ako kažete ne dijalogu, ja ću odustati od dijaloga. Dajte predlog za platformu o tome kako se treba ponašati u dijalogu, ja ću poštovati tu platformu, ali za mene je to (platforma) Ustav, ništa drugo“, rekao je Hoti.

Prethodno je i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla, poručila da ovo ministarstvo nema nikakav dogovor ili obavezu prema Srbiji da odustane od „napredovanja u svom međunarodnom subjektivitetu“.

Podsetimo, za razliku od Hotija, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, u nedavnom intervjuu za Blic, a nakon pokretanja dijaloga, poručio je da je Srbija privremeno zaustavila akciju povlačenja priznanja Kosova zbog toga što se Priština obavezala da neće voditi kampanju za priznavanja i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

Dačić je tada ujedno rekao da ne veruje da će se Priština pridržavati dogovorenog, te da je Srbija spremna da u tom slučaju ponovo nastavi sa kampanjom usmerenom ka povlačenju priznanja.

„Ovom akcijom spustili smo broj država koji priznaju Kosovo na manje od polovine članica UN-a, oni danas mogu da dobiju u najboljem slučaju za njih 92 glasa od 193. Zato je to njima veliki trn u oku“, poručio je tada Dačić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.