Kurti: Ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno

Ilustracija/FOTO: KoSSev

„Ja ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom – to ne može biti, ne bi bilo tačno i bilo bi štetno, a služilo bi samo ‘onima’ koji žele tenzije i konflikt, mi to ne želimo“, poručio je danas, nakon jedne od poslednjih sednica vlade ove godine i to na srpskom jeziku, kosovski premijer, Aljbin Kurti. 

Kurti je na ovoj konferenciji gotovo ceo uvodni deo govorio na srpskom jeziku.

Na samom početku kazao je da je „Kosovo država za sve građane i svi smo tu dobrodošli, bez obzira na socijalnu, nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost“, dodajući da su vladavina prava, sloboda građana i prava manjinskih zajednica – evropske vrednosti, za koje se i Priština zalaže.

Pomenuvši koliki je ovogodišnji ekonomski rast na Kosovu, kazao je da je to nešto što je dobro za sve građane, jer će se to preko socijalnih mera raspodeliti, pre svega, onima koji su u nedaći.

Potom je govorio o ispražnjenim institucijama koje su prošlog meseca napustili Srbi, te je sada pozvao građane srpske zajednice, da apliciraju za ta radna mesta.

Dodao je da oni ne žele da budu popunjena Albancima.

„Praznina koja postoji sada u našim institucijama, nakon kolektivnih, uglavnom nametnutih ostavki nekoliko stotina Srba, mi ne želimo da ih popunimo Albancima. Pozivam sve Srbe sa Kosova da apliciraju za ova radna mesta, a pogotovo Srbe koji za to nisu imali šanse do sada“.

Naznačio je da na Kosovu postoje politički i demokratski neistomišljenici, ali da zvaničnici u Beogradu, međutim, ne dozvoljavaju isto kod srpske zajednice na Kosovu.

Kao primer za to, naveo je slučaj novoimenovanog ministra u njegovoj vladi.

„Prisetimo se da do početka novembra, dok je moj ministar bio Goran Rakić, Beograd se nije bunio. Nakon imenovanja Nenada Rašića i Rade Trajković dolazi do barakadiranja ulica od strane onih, koji su tokom jeseni zapalili šest auta na Kosovu“, kaže Kurti.

Naspram autokratije, straha i ucenjivanja stoji – demokratija, ravnopravnost i sloboda

Potom se ponovo direktno obratio građanima srpske zajednice, uz poruku da on ne mrzi nijednog građanina na Kosovu, ali da se ne slaže sa Beogradom, koji, kako on kaže, „teži ka izmeni vremeplova i tako vrati vreme unazad za tri decenije – na početak neke od glavnih političkih vođa današnje Srbije“.

„Barikade koje vladaju razumom, postaju barikade na ulicama“, kazao je, dodajući da se u ovom slučaju ne radi o civilnim barikadama sa studentskog protesta ’68 godine u Parizu, već više o „ratnim barikadama početkom 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji“.

Stoga, on veruje da Srbi imaju dovoljno snage u ovoj, kako je kazao, istorijskoj i geopolitičkoj raskrsnici – “ da se ograde od Miloševićeve prošlosti i Putinove sadašnjosti“, te da tako pomognu celom regionu na putu ka EU, što je, smatra on, budućnost za sve.

Kazao je da on ne poistovećuje barikade sa srpskim stanovništvom – „To ne može biti, i ne bi bilo tačno, i bilo bi štetno za sve“.

Smatra da bi to služilo samo „onima“ koji žele tenzije i otvoreni konflikt, dodajući da to nije ono što Priština želi.

Kao dokaz za to, izneo je odlaganje izbora za proleće sledeće godine, ali i kazne za „ilegalne tablice“ takođe za proleće iduće godine – a sve da bi, ističe, dali šansu najavljenom sporazumu o normalizaciji, koji su podržali Nemačka, Francuska i SAD.

„Ovo je put mira koji trebamo pratiti, a barikade su barikada miru“, poručio je, čestitajući na srpskom jeziku Srećnu Novu godinu.

Na istoj konferenciji u nastavku je potvrdio da je KFOR prošle nedelje zatražio od njih da im daju vreme da uklone te barikade, te da je vidljiva njihova posvećenost po tom pitanju.

On takođe smatra da su „naoružani ljudi iza barikada, veći problem nego same barikade“.

„Što se tiče barikada, tačno je da je od nas prošle nedelje zatraženo da damo više vremena za njihovo uklanjanje, ali sam optimista u vezi sa tim. Videli smo pažnju i posvećenost KFOR-a, ali u isto vreme ponavljam da Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova imaju kapacitet da uklone barikade koje nisu civilne, iza kojih stoje naoružani ljudi, a koji su veći problem od barikada“.

Barikade koje se nalaze na Severu, tvrdi on, imaju političku podršku Beograda i da ih finansiraju.

Kosovo koje on vodi, kazao je, neće razgovarati i sarađivati sa „kriminalcima koji su postavili barikade na Severu, već će ih uhapsiti“.

„Nažalost, ove zločince sankcionisane od SAD i Britanije podržavaju predsednik i Vlada Srbije u cilju destabilizacije regiona uz narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova. Institucije Kosova neće razgovarati i sarađivati sa kriminalcima, već će ih hapsiti”, kaže.

I danas je poručio da je postavljanje barikada „protivzakonito, neprihvatljivo i da se neće tolerisati“.

„Barikade koje onemogućavaju slobodno kretanje ne mogu da izdrže“, kazao je Kurti.

Gotovo istovremeno dok je Kurti govorio na ovoj konferenciji, odjeknula je vest da je bivši kosovski policajac, Dejan Pantić, nakon čijeg su hapšenja Srbi 10. decembra na više lokacija na Severu postavili barikade – poslat u kućni pritvor. Šta je Kurti kazao povodom toga, pročitajte u posebnoj vesti.


Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

Barikade ušle u 19. dan: Zatvoreno i Merdare, Vučić putuje u Rašku

18. dan barikada: Uprkos pozivima da se uklone, nikle i u K.Mitrovici

17. dan barikada, Srbija digla borbenu gotovost, a Vučić tvrdi da je i Priština

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.