KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potrebna dozvola za Administrativnu liniju, ali jeste KBS da dođe na Sever

 

FOTO: KoSSev

„Nakon izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u Raškoj oblasti, oko dva kilometra od administrativne pogranične linije (AGL) sa Kosovom, korisno je podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije“, upravo je saopštio KFOR. Nije zgoreg reći to, ali i još nešto: KBS na Sever ne može da se rasporedi ukoliko KFOR ne da odobrenje.

U skladu sa postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavesti štab KFOR-a samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1000 metara od administrativne pogranične linije.

Ovu informaciju KFOR-u mora da prosledi Zajednička komisija za primenu, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta KFOR-a i srpskih snaga bezbednosti.

„Što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova u okviru ovog procesa takmičenja“, naveo je KFOR sa druge strane, istakavši istovremeno:

„Podsećamo da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i pozivamo ih da to nastave“.

„KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. KFOR nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i aktivnosti duž Administrativne pogranične linije, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova“.

Opširnije u:

KFOR razmatra zahtev Srbije za povratak srpskih snaga na Kosovo

Nakon zahteva Srbije KFOR-u iz PR: Ne 1.000 nego ni 10, a ja zahtevam putovanje na mesec, teatar apsurda

Vučić: Zahtev za povratak srpskih snaga večeras šaljemo elektronski, a sutra predajemo komandantu KFOR-a na prelazu

Lazarević: Šta se brani na barikadama kad su albanski policajci usred Mitrovice

Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu zauvek okončano 12. juna ’99

Hil: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u, ali potrebno političko rešenje

Eskobar: Srbi treba da se vrate u institucije, mislim da će se to desiti u bliskoj budućnosti

Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujete?

Vučić: Vlada Srbije u četvrtak šalje zahtev KFOR-u za povratak dela srpskog bezbednosnog osobljaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.