Krizni štab: Srbi ne napadaju KFOR i EULEX, sumnjamo da je Kurti spreman da organizuje napad i optuži Srbe

KFOR
FOTO: AizsardzībasMin/Tviter

Nakon sinoćne pucnjave na teritoriji opštine Zubin Potok, pisanja prorežimskih medija u Beogradu o navodnom napadu specijalaca na Srbe, demantija iz Prištine i tvrdnji da „kriminalne strukture napadaju KFOR“, večeras se oglasio Krizni štab sa Severa Kosova koji sada demantuje kosovske vlasti. „Aljbin Kurti plasira laži o napadima na KFOR sa ciljem da uvuče u sukob Srbe sa KFOR-om“, poručili su.

„Zbog serije dezinformacija koje Priština plasira kao deo hibridnog rata protiv srpskog naroda obaveštavamo javnost da Srbi ne napadaju ni KFOR ni EULEX, šta više mi u njima vidimo zaštitu od represije Kurtijevog režima i njegovih specijalaca“, navode iz Kriznog štaba.

Naznačili su i da je KFOR jedina legalna oružana formacija u skladu sa Rezolucijom 1244.

„Odbijanje KFOR-a i EULEX-a da se stave u službu diktatorskog antisrpskog režima Aljbina Kurtija je razlog zašto Kurti nastoji da lažima izmisli napade na ove organizacije“, dodali su.

Podsetili su na svoje ranije tvrdnje, tj. pozive građanima na saradnju sa KFOR-om i EULEX-om.

„Te međunarodne organizacije prisutne su u skladu sa međunarodnim sporazumima koji su potpisani i koje mi poštujemo“, poručili su.

Krizni štab je ujedno „u ime srpskog naroda“ pozvao KFOR i EULEX da povećaju budnost.

„Izražavamo ozbiljnu sumnju da je Kurti spreman da organizuje napad na pripadnike ovih misija i za to optuži Srbe“, naglasili su.

Podsetimo, nakon što je sinoć na društvenim mrežama objavljen „zamagljeni“ snimak na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, u beogradskim tabloidima i na TV Pink-u pojavili su se nezvanični navodi o napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe, dok se u još jednoj specijalnoj emisiji u vezi sa Kosovom na TV Pink-u govorilo o novim sukobima do kojih će „najverovatnije doći“.

Za to vreme, načelnik generalštaba Vojske Srbije, koji se nakon sastanka sa Vučićem hitno uputio ka Raškoj, bez detaljnih objašnjenja saopštio je da je Vojska dobila zadatke, da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije. Danas je u Raškoj boravio i ministar odbrane Srbije gde je posetio vojnike i razgovarao sa starešinama Vojske Srbije.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala.

„Nije bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija. Šef kabineta kosovske predsednice optužio je potom srpske prorežimske medije da su lažno izveštavali te kazao da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Nakon ponoći se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da se „nastavljaju Vučićeve igre“, te da je, kako kaže, srpska strana napala KFOR.

O navodnom napadu na patrolu KFOR-a u Zubinom Potoku, sinoć je među prvima izvestila prištinska Koha.

I dok su prištinski zvaničnici demantovali srpske medije, predsednik Srpske liste, Goran Rakić je još sinoć u uključenju za TV Pink, demantovao navode ovog prištinskog medija.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na Severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić.

Iz KFOR-a su međutim, jutros potvrdili da se pucnjava sinoć dogodila u blizini patrole KFOR-a na području Zubinog Potoka, te da istražuje incident u kojem su učestvovale nepoznate naoružane osobe. Takođe su naveli da nije bilo povređenih i materijalne štete.

U međuvremenu, kosovski premijer se sastao sa komandantom KFOR-a i EULEX-a, ali i održao sednicu Saveta bezbednosti, gde je poručio da „ilegalne strukture i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX i patrolnih jedinica KFOR-a“.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

17. dan barikada nakon noći medijskih navoda u BG o napadu na Srbe i tvrdnji PR o „Vučićevim igrama“

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.