Srpski patrijarh vraćen sa Merdara: Beograd i SL osuđuju, Vučić najavljuje sastanak, opozicija o „rezultatima režima“

Patrijarh Porfirije Gazimestan 2022.
FOTO: KoSSev

Srpskom patrijarhu Porfiriju danas su, kako je sam kazao „vrata na domu zaključana“. Nakon što je SPC juče saopštila da mu je zabranjena poseta Kosovu, odnosno Pećkoj patrijaršiji, srpski patrijarh je danas ujedno vraćen sa prelaza Merdare. I dok zvanični Beograd i Srpska lista osuđuju potez Prištine, a Vučić za sutra najavljuje sastanak sa Patrijarhom, iz kosovske vlade tvrde da poseta nije bila zabranjena već „uslovljena“. Sa druge strane, iz opozicije u Beogradu poručuju da je to što je Patrijarh vraćen sa prelaza rezultat Vučićeve politike, ali i da je Porfirije „mogao da obiđe narod u Pirotu“.

Srpski patrijarh danas je trebalo da otputuje u trodnevnu posetu Pećkoj patrijaršiji, ali je na prelazu Merdare u ranim popodnevnim satima zaustavljen i vraćen.

Odluka je „nerazumna i apsolutno neprihvatljiva“, oglasila se Srpska Pravoslavna Crkva, koja je ujedno juče i saopštila da je Patrijarhu zabranjeno da poseti Kosovo.

„Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova Crkva“, poručili su iz SPC.

Kažu da to znači da bi poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve trebalo da se omogući bogosluženje u „prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslave Crkve“ – Pećkoj Patrijaršiji.

Naznačili su da patrijarh apeluje da se ne dozvoli da „ova provokacija“ postane izgovor za „dalje ugrožavanje naroda i njegovih svetinja“.

„Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće“, zaključuje SPC.

Da nije uspeo da uđe na Kosovo, odnosno, da su mu, „vrata na domu zaključana“, danas je saopštio sam Patrijarh u objavi na Instagramu.

„Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, poručio je, uz naznaku da je „jedino na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće“.

Šta kaže Priština

Za razliku od navoda Srpske pravoslavne crkve, iz Prištine poručuju da poseta Patrijarha nije bila zabranjena, već da je bila „uslovljena“.

„MSP je nakon razmatranja zahteva, odgovorilo da Porfirijeva poseta može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja pripadnika SPC, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo daju podršku kriminalnim grupama na Severu, a koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene“, poručili su.

Kao obrazloženje za svoj stav i uslove, MSP navodi, da je to izazvano boravkom pravoslavnog sveštenika iz Beograda, koji je, tvrde, prošle nedelje boravio na barikadama u Leposaviću. U pitanju je sveštenik Predrag Popović iz crkve Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

Nakon što je srpski Patrijarh vraćen sa Merdara, slično kao nakon jučerašnjih navoda SPC o zabrani posete, u Beogradu su se nizale osuđujuće reakcije, dok je, sa druge strane, predsednik Srbije za sutra u 12.00 časova najavio razgovor sa patrijarhom u prostorijama Srpske Patrijaršije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je danas poručio da je Priština počinila „zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila“, a prst je uperio u kosovskog premijera, poručivši da je „Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere“.

„Uskratiti pravo poglavaru SPC, čoveku koji propoveda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj patrijaršiji gde se nalazi viševekovno sedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije“, poručio je Petković u objavi na Tviteru.

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska, prenoseći na Tviteru današnju izjavu Patrijarha.

Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, tvrdi da je Priština pokazala „svu svoju svirepost i ludost“.

“Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta, van Srbije ili unutar Srbije”, rekao je Dačić za Tanjug i kazao da „nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao“.

Ambasador Srbije u SAD-u, Marko Đurić, poručio je da je potez Prištine „otvoreni progon“ Patrijarha.

Potom se oglasila i Srpska lista, takođe optuživši kosovskog premijera, odnosno, kako kažu, njegov „antisrpski režim“.

„U danu kada hrišćani po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Aljbin Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima“, poručila je Srpska lista.

Odluku su nazvali sramnom, istakavši da je zato „lako shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca“.

Pozvali su „sve one koji se smatraju borcima za ljudska prava“, da podignu glas i osude „ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini“.

Ćutanje na ovo grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava

„Svi oni licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane Aljbina Kurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju“, podctrala je Srpska lista.

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ iz Mitrovice takođe se pridružila osudama, navodeći da se ovom odlukom „eksplicitno ugrožavaju verske slobode“.

„Takođe osuđujemo i pribojavamo se činjenice da se sve više i više u većinski albanskom društvu i medijima o SPC govori kao stecištu kriminala i remetilačkom faktoru, koji učestvuje u destabilizaciji Kosova, kako to govore prištinski zvaničnici, pre svih gospodin Aljbin Kurti, ali i mnogi drugi istaknuti pojedinci u albanskoj zajednici“, poručili su.

Kažu i da su zabrinuti zbog toga što se odlukom Prištine „vraća u period 16. marta 2004. godine“:

„Imamo opravdanu zabrinutost da nas upravo ovakve stvari mogu dovesti do 17. marta 2004, kada je naš narod pretrpeo pogrom, a crkve i manastiri nam bivali vandalizovani i spaljivani“.

„Srpski opstanak“ apelovao je na kosovsku vladu da ukine ovu zabranu, te „vernicima SPC dozvoli slobodu veroispovesti“, a na međunarodnu zajednicu da se „pozabave i osude ovakav narativ i postupke prištinskih vlasti jer narodi na KiM ne zaslužuju novi 17. mart“.

„Rezultat Vučićeve politike“

Nekadašnji savetnik za KiM u vladi Borisa Tadića i osnivač pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević se pak nije pridružio osudama, već je poručio da je Srpski patrijarh „mogao da obiđe narod u Pirotu“.

„Znao je da će ga vratiti sa Merdara. Ali po nalogu izdajnika Vučića, Porfirije daje svoj doprinos sluđivanju naroda i bruka instituciju srpskog patrijarha. Mogao je da obiđe narod u Pirotu…“, poručio je Đorđević u objavi na Tviteru.

On je ujedno prokomentarisao najavu o tome da će se Vučić sastati sa patrijarhom Porfirijem.

„Cirkus se nastavlja, šef odbora SNS-a  za verska pitanja, Porfirije, će podneti izveštaj neformalnom ali pravom patrijarhu SPC, izdajniku Aleksandru Vučiću“, poručio je Đorđević.

I potpredsednik Narodne Stranke Miroslav Aleksić prst je uperio u srpskog predsednika, poručivši da je „danas po prvi put u istoriji patrijarhu zabranjeno da ode u Pećku patrijaršiju“, te da je upravo to „sve što treba da znamo o rezultatima politike Vučićevog režima prema KiM“.

Sličnu poruku imao je i urednik vesti na TV Nova Slobodan Georgiev, koji je na istoj društvenoj mreži upitao – Ako Patrijarhu ne daju na KiM, da ode sa predsednikom u Pirot?

„Kako? Ne ide predsednik ni u Pirot? Što?“, upitao je.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš poručio je da „prvi ljudi ponizno saslužuju“.

„Trka za vest dana, disciplina – ponižavanje vojske i crkve. Ponizno saslužuju prvi ljudi“, naveo je Ponoš u objavi na Tviteru.

Negativne reakcije iz Beograda stizale su i tokom jučerašnjeg dana, odnosno, nakon što je Srpska pravoslavna crkva saopštila da je Porfirije „sa zaprepašćenjem“ primio vest da su mu vlasti u Prištini zabranile da za praznike doputuje u Patrijaršiju.

SPC je navela da krše osnovna ljudska prava, dok je osuda stigla i iz Eparhije raško-prizrenske.

Direktor Kancelarije za KiM se i juče oglasio, navodeći da je onaj ko je doneo odluku „praktično zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji“.

Osude su tokom jučerašnjeg dana uputili i Princ FIlip, Partija kosovskih Srba, Direktor kampanja pokreta „Kreni – promeni“ Savo Manojlović.

Pročitajte još:

Patrijarh danas vraćen sa Merdara, Priština uslovila njegovu posetu; Šta kažu zakon i Briselski

SPC: Patrijarhu zabranjeno da poseti Pećku Patrijaršiju; Petković, Princ Filip, PKS, Manojlović osuđujuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.