Ponoš: Trka za vest dana, disciplina – ponižavanje vojske i crkve

Ponoš
FOTO: Printscreeen/Al Džazira

„Trka za vest dana, disciplina – ponižavanje vojske i crkve. Ponizno saslužuju prvi ljudi“, poručio je večeras bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Zdravko Ponoš. Oglasio se nakon sinoćnih dešavanja u Zubinom Potoku, odnosno „hitnih“ poseta garnizonu Raška od strane vojnog rukovodstva, te današnjeg vraćanja srpskog patrijarha sa prelaza Merdare.

Srpski patrijarh Porfirije uputio se danas u trodnevnu posetu Pećkoj patrijaršiji, ali je na prelazu Merdare zaustavljen, te vraćen nazad u Beograd.

Put Merdara krenuo je dan nakon što je Srpska pravoslavna crkva saopštila da mu je poseta zabranjena.

Za to vreme, prištinske vlasti tvrde da nisu izrekle zabranu već da su posetu „uslovili“ ograđivanjem SPC od „delovanja pripadnika SPC, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo daju podršku kriminalnim grupama na Severu, a koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene“.

Pojedini prorežimski mediji imaju i snimak Patrijarha Porfirija koji sedi u automobilu i vraća se nazad u centralnu Srbiju.

I dok se patrijarh vraćao u Beograd, srpski ministar odbrane, Miloš Vučević, uputio se ka Raškoj.

Tamo ga je dočekao načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, koji je u Rašku stigao prethodne noći i to „hitno“, nakon sinoćne pucnjave u Zubinom Potoku, odnosno nakon sastanka sa srpskim predsednikom koji mu je „izdao zadatke“ koje treba da obavi vojska.

Mojsilović i Vučević su se sastali sa starešinama Vojske Srbije i razgovarali sa vojnicima koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije, a razmatrana je i aktuelna bezbednosna situacija.

Za to vreme mediji su izveštavali o tome da je navodno dva kilometra od Jarinja bilo stacionirano šest haubica – topova dalekog dometa Vojske Srbije i određeni broj vojne policije, ali i da su, nakon završenog obilaska i slikanja Vučevića i Mojsilovića, haubice, vraćene u kasarnu.

Svemu ovome prethodilo je sinoćno objavljivanje „zamagljenog“ snimka na društvenim mrežama na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, odnosno nepotvrđeno izveštavanje beogradskih tabloida i TV Pink-a o navodnom napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala i saopštila da su zapravo Srbi napali jedinice KFOR-a.

Prištinu je potom demantovao Krizni štab sa Severa, iz kojeg su poručili da Srbi ne napadaju KFOR i EULEX, ali i da sumnjaju da je Kurti „spreman da organizuje napad i optuži Srbe“.

Ipak, iz KFOR-a su jutros potvrdili da je sinoć došlo do pucnjava u blizini njihove patrole na području Zubinog Potoka, te da istražuje incident u kojem su učestvovale nepoznate naoružane osobe. Takođe su naveli da nije bilo povređenih i materijalne štete.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.