MSP Francuske: Kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih akcija i da zajedno sa BG prihvate predlog EU za rešenje pitanja dinara

Francuska zastava
FOTO: www.bug.hr

„Francuska je zabrinuta zbog nedavnih operacija Kosovske policije koje su dovele do zatvaranja kancelarija srpskih poštanskih banaka (Banke Poštanske štedionice prim.red) na severu Kosova“, oglasili su se danas iz ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

U seriji međunarodnih negativnih reakcija na račun Prištine, u kojima kritikuju kosovsku vlast zbog načina sprvođenja još jedne njihove jednostrane akcije, kako su kazali, koja samo može dodatno eskalirati situaciju, sa isrim se navodima danas oglasila i Francuska.

Iz ministarstva spoljnih poslova Francuske kažu da su i oni zabrinuti, čak optuživši kosovsku vladu da ugrožava tekuće razgovore o rešenju za dinare, koji su vođeni pod okriljem EU.

Osim što, istakli su, ovakvi postupci dodatno utiču na svakodnevni život Srba na Kosovu, oni se i protive naporima za normalizaciju odnosa dve strane.

„Ugrožavaju tekuće razgovore, pod okriljem Evropske unije, u cilju pronalaženja privremenog rešenja za ljude pogođene primenom Uredbe Kosovske centralne banke. One utiču na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu i protive se naporima za normalizaciju odnosa sa Srbijom, što je preduslov za realizaciju evropske perspektive dve zemlje“.

MSP Francuske je pozvalo kosovske vlasti da se „uzdrže od jednostranih akcija“, a i Beograd i Prištinu – da se vrate dijalogu, ali i da rešenje za pitanje dinara nađu kroz predlog koji im je na sastancima predložila Evropska unija.

„Francuska poziva kosovske vlasti da se uzdrže od svake dalje jednostrane akcije. Ohrabrujemo obe strane da se vrate za pregovarački sto i rade na najnovijem kompromisnom predlogu koje je predstavilla EU, jedinoj realnoj osnovi za postizanje sporazuma koji bi omogućio kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije“, naveli su iz MSP Francuske.

Pročitajte još:

Centralna banka Kosova: Poštanska štedionica nije imala dozvolu za rad

Trojica kažnjena zbog ‘arogantnog ponašanja’ u ponedeljak ispred glavne filijale Poštanske štedionice

S.Department: Priština da se vrati dijalogu, potezima podriva percepciju o dobroj veri u rešavanju otvorenih pitanja

Krieziu negoduje zbog kritika EU: ZSO nije kišobran za legalizaciju nelegalnih struktura

I Zijade zabrinuta zbog nedavnih akcija na Severu Kosova

Ambasada Velike Britanije u Prištini: Akcija Kosovske policije može da izazove eskalaciju tenzija

Još loših kosovskih epiloga: 3:0 na štetu domaćih

KFOR: Naše osoblje nije bilo uključeno u jučerašnju akciju policije u bankama na Severu

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.