Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Američki Stejt department razočaran je akcijom Kosovske policije u ponedeljak na Severu Kosova. Akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima, podiže tenzije i podriva percepciju o „dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”.

Ovo je srž stava američkog Stejt Departmenta u komentaru za Glas Amerike.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika. Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Akcija se inače dogodila između odvojenih poseta američkih zvaničnica – Elizabet Alen (Allen), podsekretarke Stejt departmenta za javnu diplomatiju, koja je u subotu i nedelju boravila na Kosovu, i zamenice pomoćnika sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad, Nikol Čulik koja je na Kosovo stigla u nedelju. Obe su imale sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Stejt department se u svom komentaru upravo osvrnuo na razgovor Alen sa Kurtijem:

“Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem 19. maja”.

A podsećajući na funkcionisanje sada već zatvorenih srpskih finansijskih institucija na Severu, Stejt Department je dalje naveo:

“Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU”, navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Ponovili su i stav o “jasnoj zabrinutosti” SAD zbog uredbe Centralne banke Kosova kojom se „ograničava uvoz i upotreba srpskog dinara na Kosovu“.

“Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa”, kažu iz Stejt departmenta za Glas Amerike.

Kako je protekao jučerašnji dan, čitajte u našim vestima:

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.