S.Department: Priština da se vrati dijalogu, potezima podriva percepciju o dobroj veri u rešavanju otvorenih pitanja

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

Američki Stejt Department pozvao je kosovsku vladu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa i da se pozabavi potrebama Srba koji su negativno pogođeni valutnim propisima.

Iz Stejt departmenta su u izjavi za KoSSev osudili ovonedeljnu akciju zatvaranja svih srpskih finansijskih institucija na Severu Kosova, navodeći da su razočarani potezom koji podiže tenzije, podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja, te naglašavaju da nije postojala koordinacija od strane Prištine.

Zato su pozvali kosovsku vladu da se vrati dijalogu i pozabavi osnovnim potrebama građana.

Svoj stav o ovom pitanju izneli su kroz sedam tačaka.

„Razočarani smo zbog toga što je Kosovska policija sprovela akciju u finansijskim kancelarijama na Severu Kosova po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru Dijaloga koji vodi EU.

Ova akcija nije koordinisana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije.

To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU.

Vlada Sjedinjenih Država je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put podsekretarka državnog sekretara Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom Kurtijem 19. maja.

Sjedinjene Države ponavljaju svoju jasnu zabrinutost zbog primene izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu.

Pozivamo Vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i onim iz srpske manjinske zajednice – negativno pogođena nedavnim promenama valutnih propisa“.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Osim osuda iz Beograda koje su istog dana usledile, juče je akciju policije pratila serija negativnih reakcija zvaničnika sa Zapada koji su gotovo jednoglasno navodili da je potez Prištine jednostran, nekoordinisan sa međunarodnim partnerima, te da se njime podižu tenzije i izazivaju zabrinutosti.

Kosovska vlada, sa druge strane, kritikovala je Evropsku uniju, pravdajući se navodima da je reč o potezu koji ima za cilj jačanje vladavine prava koju „ne treba doživljavati kao eskalirajuće ponašanje“.

Pročitajte još:

Krieziu negoduje zbog kritika EU: ZSO nije kišobran za legalizaciju nelegalnih struktura

I Zijade zabrinuta zbog nedavnih akcija na Severu Kosova

Ambasada Velike Britanije u Prištini: Akcija Kosovske policije može da izazove eskalaciju tenzija

Još loših kosovskih epiloga: 3:0 na štetu domaćih

KFOR: Naše osoblje nije bilo uključeno u jučerašnju akciju policije u bankama na Severu

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.