Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska Mitrovica policija
FOTO: KoSSev

Nova Demokratska stranka osudila je jučerašnju akciju Kosovske policije na Severu Kosova, odnosno zatvaranje pet filijala Poštanske štedionice i Uprave za trezor. Smatraju da je reč o nastavku „Kurtijevog terora“ sa jedne strane, na koji Beograd ne reaguje. Traže preispitivanje svih sadašnjih dogovora koji se vode pod okriljem EU, ali i da se obustave novi, sve dok traju „jednostrane odluke“ Prištine. 

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Danas iz Novog DSS-a osuđuju ovaj potez, te krive „Kurtijev teror“, za koji smatraju da se već mesecima sprovodi uz prećutnu dozvolu međunarodne zajednice, kao i bez ozbiljnije reakcije u Beogradu.

„Upad kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije nastavak je Kurtijevog terora koji se mesecima sprovodi uz prećutnu dozvolu Zapada i bez ozbiljnije reakcije vlasti u Srbiji“.

Zatvaranje Banke Poštanska štedionica na Severu Kosova vide i kao „udar na državu Srbiju“, ali i na građane koji preko ove banke dobijaju primanja iz Srbije.

„Udar na Poštansku štedionicu je udar na državu Srbiju jer je Poštanska štedionica državna banka koja posluje na severu Kosova poštujući zakone Republike Srbije i odluke Narodne banke Srbije. Ovo je ujedno udar i na Srbe koji preko ove banke primaju zarade, penzije i sve druga primanja koja im po zakonu pripadaju, kao i na lokalnu privredu kojoj je ova banka značajna podrška“.

Traže da Srbija preduzme hitne mere, a to bi bilo da najpre preispita sve što se do sada dogovarala sa Prištinom, ali i da obustavi dalje pregovore koji se vode pod okriljem EU.

„Tražimo da se preispitaju svi dosadašnji dogovori sa kosovskim separatistima pod okriljem EU i da se prekinu dalji sve dok oni sprovode jednostrane odluke o temama o kojima se pregovara u Briselu. Očigledno da je kosovska politika vlasti doživela slom i da je potrebna njena temeljna promena u čijem središtu će biti Ustav Srbije i Rezolucija 1244 a ne Briselski i Francusko-nemački sporazum“, istakli su.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.