Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Poštanska zvečan policija
FOTO: KoSSev

U Beogradu moleban srpskog patrijarha za predsednika Vučića i njegov boravak u SAD, gde će prisustvovati sednici GS UN zbog nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jer, kako je predsednik u više navrata već isticao, radi se o ključnom pitanju za opstanak srpskog naroda. Na Severu danas popodne sinhronizovana akcija Kosovske policije i poreskih organa Kosova uz nalog tužilaštva za novu seriju zatvaranja institucija Republike Srbije, ovog puta – poštanskih štedionica i Uprave za trezor Ministarstva finansija. Zatvoreno je ukupno 5 filijala PŠ i SDK.

Pripadnici Kosovske policije ušli su danas oko 15 časova i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice, kao i Upravu Trezora u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Pred kraj akcije oglasili su se srpski zvaničnici sa osudama, u čijem su se centru još jednom našle oštre reči na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija – da ne prestaje sa terorom nad Srbima na severu Kosova, kao i osuda postupaka međunarodne zajednice, ističući da ne čine ništa da to spreče, a što može, prema rečima pojedinih srpskih zvaničnika, dovesti do destabilizacije čitavog Balkana.

Dačić: Kurtijev teror može dovesti do sukoba na Balkanu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kazao je da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda, dodajući da ako međunarodna zajednica ne bude reagovala, može doći do novih sukoba na Balkanu.

„Dokle će više međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara deo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, proterivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vredi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posledicama“, navodi se u saopštenju kabineta ministra Dačića.

Vučević: Kurti iz očaja zbog neulaska u SE zatvorio Poštansku

„Upadom u ekspoziture, Kurti pokazuje da je očajan“, naglasio je premijer Srbije Miloš Vučević u saopštenju.

On je istakao da ovim potezom, Kurti pokazuje da je očajan, jer mu „njegovi ‘ktitori’ još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope“.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica, konstatujući da međunarodna zajednica „predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva“, dodaje se u saopštenju.

„Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno“, upitao je.

Petković: Gašenje srpskih institucija na severu Kosova nasilni akt

Slično kao i Vučević, Petar Petković kaže da je kosovski premijer doživeo neuspeh u Strazburu, da bi posegao za „novim jednostranim potezom“ koji ima za cilj da „izazove nemire i haos“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, naveo je u video obraćanju pojedinim prorežimskim medijima da se radi o „balkanskom piromanu“ kako je nazvao kosovskog premijera.

Očigledno balkanski piroman želi rat i stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Potvrdio je da se radi o „ukidanju srpskih institucija“ koje je okarakterisao kao „nasilni akt“, a ne samo ukidanje dinara, te da sedam rundi razgovora o dinaru u Briselu sa Prištinom nije pomoglo, jer je prištinska strana sve predloge, a bilo ih je više, odbijala.

Tvrdi da u trenutku ulaska pripadnika Kosovske policije u ekspoziturama nije bilo dinara, te „nije bilo osnova da upadaju i na taj način gase naše institucije“.

„Kažite mi samo jednu stvar za proteklih šest, sedam, osam meseci koja je bila u prilog srpskom narodu na KIM? Već samo napadi na Srbe, antisrpske odluke i sve u cilju da se destabilizuje sever Kosova i Metohije. Dakle, ovde je reč o kršenju dijaloga, protivpravnom napadu na srpske institucije i ovde je reč o proterivanju srpskog naroda sa Kosova i Metohije“.

Optužio je deo međunarodne zajednice za podršku Kurtijevim akcijama.

„Ja ću koliko sada već da se čujem sa g.Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija“, kazao je Petković.

Starović: „Uvek isto, samo uloga u začaranom krugu“

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović koristi slične reči: nasilni upad, nezakonit i nelegitiman.

„Nasilnici specijalne policije Kosovo*, naoružani do zuba, upravo su upali u sve filijale Poštanske banke na severu sa većinskim srpskim stanovništvom, dodatno sprovodeći nezakonitu, nelegitimnu i diskriminatornu zabranu srpske valute u pokrajini“, napisao je Starović na svom X nalogu.

Prema njegovim rečima, ovakve jednostrane mere Prištine dovode do pojačavanja stradanja Srba, dok izostaje osuda međunarodnih zvaničnika.

On je podsetio na reakcije međunarodne zajednice na zabranu dinara 3. februara, za koju kaže da je „uvek isto, samo uloga u začaranom krugu“, te da nedostaje pravi pritisak na Prištinu.

Srpska lista: KFOR i EULEX nemi posmatrači Kurtijevih falangi

Iako nisu bili vidljivi na terenu tokom istovremene i sinhronizovane akcije Kosovske policije, poreske službe i tužilaštva, pred sam kraj akcije, oglasila se najveća stranka Srba na Kosovu – saopštenjem.

Mišljenja su da je ovo deo predizborne kampanje kosovskog premijera Kurtija.

„Nasilni upad u prostorije Poštanske štedionice i maltretiranje zaposlenih, od strane do zuba naoružanih parapolicijskih Кurtijevih falangi je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir, a ujedno i početak predizborne kampanje Кurtijevog Samoopredeljenja za vanredne parlamentarne izbore“, tvrdi ova stranka.

Okosnica njihovog obraćanja je Kurti, kao i kritika na račun EULEX-a i KFOR-a.

„Zabrinjava činjenica da su pripadnici Euleksa i КFOR-a bili nemi posmatrači današnje nelegalne i nasilne akcije na severu Кosova i Metohije. Pozivamo međunarodne predstavnike posebno one koji se zalažu za mir na ovim prostorima da najhitnije zaustave diktatora Кurtija i zaštite mir i srpski narod na Кosovu i Metohiji“.

Za to vreme na terenu…

U naizgled ‘rutinskoj’ akciji koja je započela u 15 časova, istovremeno je u četiri severne opštine zatvoreno pet jedinica Poštanske štedionice (Banka Poštanska Štedionica), kao i Uprava za trezor ministarstva finansija Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije su izvedene uz redovne jedinice Kosovske policije, te na pojedinim mestima sa nekolicinom policajaca koji su bili pod specijalnom opremom, i uz pripadnike poreske službe Kosova. Unešene su prazne kese, a iznešene pune. Nije još poznato šta su kosovski organi zaplenili. Sve ove banke su plombirane, uz spuštene rešetke i razvučenu žutu traku. Štaviše, na upravi za trezor u Kosovskoj Mitrovici su uklonjene table sa oznakom ove državne institucije.

Iz ovih službi pred samo plombiranje, izašli su zaposleni koji su iznosili svoje lične stvari. Takođe, direktor Uprave za trezor je sa policijom otišao radi davanja izjave.

Na više mesta gde je sprovedena ova istovremena akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a, među kojima i policajke. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Kosovska policija se oglasila u toku same akcije sa potvrdom da se akcija odvija mirno i bez incidenata.

Međutim, pred sam kraj završetka akcije u glavnoj filijali Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, koja je i najduže trajala – gotovo pet sati, kada je trebalo da se direktor Igor Radić odvede na policijsko ispitivanje, grupa zaposlenih, predvođena Srpskom demokratijom se pobunila, ne dozvoljavajući da ga policija i odveze. Situacija na liniji incidenta, u kojoj je bilo povika i na račun srpskog predsednika, i uz prisustvo dugih cevi, smirila se ubrzo nakon što je lider ove stranke Aleksandar Arsenijević kazao da je dobio garanciju da neće biti hapšenja.

Od jutros je, kako smo se uverili na licu mesta bilo vidljivo povećano prisustvo Kosovske policije, što preko statičnih patrola, što preko mobilnih, uključujući i rubove grada, ali i pojedinih vozila ML tima iz KFOR-a.

„Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na Severu Kosova, danas je izvršila akciju kontrole i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanska Štedionica) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo“, pred kraj akcije oglasio se čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja.

O današnjim akcijama Kosovske policije čitajte u vestima:

Eljšani: Šest osoba ispitano pa pušteno u akciji na Severu, ispred Poštanske nije bilo…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaru

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.