Krieziu negoduje zbog kritika EU: ZSO nije kišobran za legalizaciju nelegalnih struktura

Poštanska Mitrovica policija
FOTO: KoSSev

Serija negativnih reakcija zvaničnika sa Zapada pratila je jučerašnju akciju Kosovske policije na Severu Kosova u kojoj su zatvorene srpske finansijske institucije. Oglasila se i Evropska unija sa osudama i porukom da je pitanje srpskih institucija trebalo rešavati u okviru formiranja ZSO. „To je pogrešan prikaz onoga što je ZSO ikada trebalo da bude“, večeras stiže , sa druge strane, reakcija kosovske vlade.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Danas su se oglašavale međunarodne kancelarije – od Stejt Departmenta i njegovih zvaničnika, preko EU, OEBS-a i UNMIK-a. Zajednički stav – akcija kosovskih vlasti još jednom je bila jednostrana, tj. nekoordinisana sa međunarodnim partnerima, podiže se tenzije i izaziva zabrinutost istih.

Evropska unija je uz to dodala da je predviđeno da se statusi srpskih institucija na Kosovu reše u okviru dijaloga uz posredovanje EU „u okviru formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom“.

„Kišobran za legalizaciju“

„Sugestija Evropske službe za spoljne poslove u njenoj današnjoj izjavi — da se pitanje nelegalnih struktura na Kosovu mora rešavati zajedno sa Asocijacijom opština sa srpskom većinom — je pogrešan prikaz onoga što je ZSO ikada trebalo da bude“, oglasio se večeras portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu.

Naglašava da ZSO nije „kišobran za legalizaciju nelegalno i jednostrano stvorenih struktura“.

Sa druge strane, izjavu EU tumači kao „potvrdu destruktivnosti Srbije tokom čitavog dijaloga“.

Osvrnuo se i na seriju sastanaka delegacija Beograda i Prištine s ciljem rešavanja pitanja dinara nakon uvođenja uredbe CBK o platnom prometu, a koja je završena bez pronalaska rešenja.

Preneo je još jednom stav Prištine, koji je suprotan navodima Beograda, odnosno da su sastanci u Briselu „propali upravo zbog stava Srbije, koji se kosi sa predlogom EU“.

Evropskoj unij poručuje da „vladavinu prava ne treba doživljavati kao eskalirajuće ponašanje“.

„Ironično je da EU reaguje protiv akcija koje su u skladu sa vladavinom prava, kada se najveća civilna misija EU zove Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX)“ zaključuje Krueziu.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg i kakve su reakcije danas, čitajte u vestima:

I Zijade zabrinuta zbog akcija na Severu – nerešena pitanja rešavati kroz dijalog

Murati o zatvaranju filijala BPŠ: Sumnje da su se aktivnosti odvijale bez dozvole, o zaplenjenom novcu odlučivaće sud

Ambasada Velike Britanije u Prištini: Akcija Kosovske policije može da izazove eskalaciju tenzija

EU: Zatvaranje filijala Poštanske štedionice par dana nakon sastanka u Briselu – eskalirajuće i nije u duhu normalizacije

Još loših kosovskih epiloga: 3:0 na štetu domaćih

KFOR: Naše osoblje nije bilo uključeno u jučerašnju akciju policije u bankama na Severu

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.