KFOR: Naše osoblje nije bilo uključeno u jučerašnju policijsku akciju u bankama na Severu

FOTO: KoSSev

„KFOR očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovske policije ili Kosovskih bezbednosnih snaga koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost“, poručili su danas iz misije KFOR.

Njihovo saopštenje tiče se jučerašnje sinhrone akcije više jedinica Kosovske policije i poreske službe Kosova – zatvaranja pet filijala Banke Poštanske štedionice u četiri opštine na Severu, kao i Uprave za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije. Zaplenili su preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje zaposlenih radnika.

Uz pripadnike policije, ispred i u filijalama bio je i EULEX, odnosno njihovi pripadnici „posmatrači“, a u blizini svih objekata, tokom višesatnih akcija u bankama – patrolirao je KFOR.

Danas kažu da su o svim ovim akcijama bili obavešteni, ali neposredno pre njihovog početka.

„KFOR je obavešten neposredno pre početka operacija ‘liK’ protiv filijala banke Poštanske štedionice koje se nalaze u severnim opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok“.

Poručuju da njihovo osoblje nije bilo uključeno u izvođenje jučerašnjih akcija.

Istovremeno, naglašavaju da je dijalog jedini način da se nerešena pitanja reše:

„KFOR nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obezbeđujući neophodan sigurnosni okvir da bi diplomatija napredovala. Ovo je jedini način da se reše nerešena pitanja i dođu do rešenja kojima se poštuju prava svih zajednica“.

I ovde su poručili da oni nastavljaju da sprovode svoj mandat – „zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“.

Podsetili su i da je KFOR treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEX-a, te poručuju da sa njima blisko sarađuju.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.