Kosovske vlasti zatvorile SDK i 5 filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin 8. runde pregovora o dinaru

Poštanska Mitrovica policija
FOTO: KoSSev
Vest se ažurira

U ukupno pet filijala Banke Poštanka Štedionica na Severu, kao i u službu Uprave za trezor – ušla je Kosovska policija. Na licu mesta se nalaze i pripadnici EULEX-a i KFOR. U Kosovskoj policiji kažu da oni zajedno sa Poreskom službom, a uz dozvolu Tužilaštva – vrše kontrolu „nezakonitog poslovanja“. Inače, danas se upravo preko ove banke isplaćuju socijalna davanja, dečiji i roditeljski dodaci, kao i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija. Od jutros su ispred njih bili formirani veliki redovi. 

21:30 – Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Oko 1.6 miliona evra, oko 74 miliona i 700 hiljada dinara, oko 19 hiljada i 500 franaka, oko 13 hiljada američkih dolara, uz 40 australijskih dolara i dokumentaciju srpske države – zaplenjeno je u sinhronoj akciji Kosovske policije i kosovske poreske službe danas na severu Kosova. Istovremeno zatvoreno je 5 filijala Poštanske štedionice i Uprava za trezor Ministarstva Republike Srbije.

Petar Petković potvrdio je da se radi o zatvaranju institucija Republike Srbije na Severu a ne „samo proterivanju dinara“, okarakterisavši akciju kao nasilnu; ali za razliku od njegove tvrdnje da u Poštanskim štedionicama i Trezoru nisu zatečeni dinari, Kosovska policija tvrdi suprotno, saopštivši cifre o zaplenjenom novcu, uz fotografije.

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Pred kraj akcije oglasili su se srpski zvaničnici sa osudama, u čijem su se centru još jednom našle oštre reči na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija – da ne prestaje sa terorom nad Srbima na severu Kosova, kao i osuda postupaka međunarodne zajednice, ističući da ne čine ništa da to spreče, a što može, prema rečima pojedinih srpskih zvaničnika, dovesti do destabilizacije čitavog Balkana.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kazao je da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda, dodajući da ako međunarodna zajednica ne bude reagovala, može doći do novih sukoba na Balkanu.

„Upadom u ekspoziture, Kurti pokazuje da je očajan“, naglasio je premijer Srbije Miloš Vučević u saopštenju.

On je istakao da ovim potezom, Kurti pokazuje da je očajan, jer mu „njegovi ‘ktitori’ još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope“.

Slično kao i Vučević, Petar Petković kaže da je kosovski premijer doživeo neuspeh u Strazburu, da bi posegao za „novim jednostranim potezom“ koji ima za cilj da „izazove nemire i haos“.

Potvrdio je da se radi o „ukidanju srpskih institucija“ koje je okarakterisao kao „nasilni akt“, a ne samo da je u pitanju ukidanje dinara, te da sedam rundi razgovora o dinaru u Briselu sa Prištinom nije pomoglo, jer je prištinska strana sve predloge, a bilo ih je više, odbijala.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Starović, koristi slične reči: nasilni upad, nezakonit i nelegitiman.

„Nasilnici specijalne policije Kosovo*, naoružani do zuba, upravo su upali u sve filijale Poštanske banke na severu sa većinskim srpskim stanovništvom, dodatno sprovodeći nezakonitu, nelegitimnu i diskriminatornu zabranu srpske valute u pokrajini“, napisao je Starović na svom X nalogu.

Šta su još kazali Miloš Vučević, Ivica Dačić, Petar Petković, Nemanja Starović, čitajte u posebnoj vesti.

Srpska lista: KFOR i EULEX nemi posmatrači Kurtijevih falangi

Iako nisu bili vidljivi na terenu tokom istovremene i sinhronizovane akcije Kosovske policije, poreske službe i tužilaštva, pred sam kraj akcije, oglasila se najveća stranka Srba na Kosovu – saopštenjem.

Mišljenja su da je ovo deo predizborne kampanje kosovskog premijera Kurtija.

„Nasilni upad u prostorije Poštanske štedionice i maltretiranje zaposlenih, od strane do zuba naoružanih parapolicijskih Кurtijevih falangi je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir, a ujedno i početak predizborne kampanje Кurtijevog Samoopredeljenja za vanredne parlamentarne izbore“, tvrdi ova stranka.

Okosnica njihovog obraćanja je Kurti, kao i kritika na račun EULEX-a i KFOR-a.

21:48 – Eljšani: Šest osoba ispitano pa pušteno u akciji na Severu, ispred Poštanske nije bilo incidenta – „samo su razgovarali“

U sklopu današnje akcije Kosovske policije na Severu Kosova u kojoj je izvršen pretres i zatvaranje ukupno pet filijala Banke Poštanka Štedionica, kao i službe Uprave za trezor, ispitano je šest osoba – odgovornih lica ovih finansijskih institucija.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, potvrdio je večeras za KoSSev da je akcija završena onako kako je bilo i planirano.

„Sve je završeno. Mi smo sproveli akciju na osnovu informacija o krivičnim aktivnostima u ovim objektima. Sa policijom su bili i službenici Poreske administracije. Svi pretresi izvršeni su na osnovu naloga tužioca. Ušli smo unutra“, kazao je Eljšani. Opširnije u posebnoj vesti.

19:50 – Zatvorena i glavna Banka Poštanska Štedionica na Severu, na liniji incidenta, direktor odveden u stanicu

Nešto pre 20 časova, kosovske vlasti zatvorile su i glavnu filijalu Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici. Na vratima su stavili žutu traku i zaključali ulazna vrata.

Direktor ove banke, Igor Radić, odveden je na razgovor u stanicu, javlja naš reporter sa lica mesta.

Poštanska Mitrovica Direktor Igor Radić
FOTO: KoSSev

Proces odvođenja obeležio je protest oko 20-ak prusutnih građana, mahom zaposlenih u Poštanskoj štedionici, kao i čelnika Srpske demokratije, koji su se okupili ispred ove ustanove.

Oni su pokušali da spreče pripadnike Kosovske policije da odvedu njihovog direktora, dok je jedan deo njih zahtevao i garancije da on neće biti uhapšen.

U početku pripadnici redovnih jedinica Kosovske policije sa kojima je Radić i izašao, umerenijom tonom su se obratili građanima da oslobode prostor, kako bi policijski automobil u koji je Radić ušao, mogao i da prođe.

Situacija je u jednom trenutku eskalirala i bila na liniji incidenta, uz koškanje i povike građana „Ne guraj me“, „Nemaš pravo“, „Policijska represija“, dok su osim pripadnika redovnih jedinica, bili prisutni i policajci sa dugim cevima, kao pojačanje.

Potom se okupljenim radnicima obratio Aleksandar Arsenijević, lider Srpske demokratije, koji im je kazao da je on dobio garancije da neće biti hapšenja.

Situacije se ubrzo smirila, te su policijska vozila, među kojima i ono sa direktorom banke, napustila lokaciju.

Sa odlaskom policije i zatvaranjem banke začuo se povik jednog od građana na račun srpskog predsednika – „‘Ajmo sad – Aco Srbine, Vučiću, Vučiću“.

19:34 – Papirne kese se iznose i iz glavne filijale Poštanske štedionice na Severu

Oko 19:30 iz glavne filijale Banke Poštanska štedionica na Severu, koja se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, službenici policije i Poreske uprave – izneli su više napunjenih papirnih kesa.

Prethodno su se sva vozila redovne policije koja su tu bila parkirana, sklonila sa strane. Zamenili su ih pripadnici policije sa specijalnom opremom, koji stoje ispred banke.

Svakog trenutka se očekuje i izlazak preostalih kosovskih organa koji su u ovoj filijali danas ostali najduže.

18:37 – Akcija završena i u Zvečanu, banka plombirana 

I u Zvečanu je akcija Kosovske policije i Poreske uprave u banci Poštanska štedionica završena, takođe zatvaranjem vrata ove institucije i razvlačenjem žute trake.

Prethodno su i iz ove banke službenici u civilu i policija iznosili napunjene papirne kese, a radnici zaposleni u njoj napustili prostorije sa svojim ličnim stvarima.

18:33 – Zaposleni u glavnoj Poštanskoj u KM ulaze po svoje lične stvari

Zaposleni u glavnoj filijali Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici okupili su se ispred ovog objekta sa zahtevom da ih policija pusti unutra kako bi izneli svoje lične stvari.

Policija trenutno pušta ali samo po jednu osobu.

18:25 – Zatvorena i filijala BPŠ u Zubinom Potoku

Filijala Banke Poštanske štedionice zatvorena je i u Zubinom Potoku, javlja tamošnji medij.

I tamo je na vratima, odnosno samom prilazu banci postavljena žuta traka. Vrata su pečatirana.

18:00 – Katanac i na filijalu Poštanske u Beriljskim zgradama

Više službenika u civilu, uključujući i policiju, upravo su iz filijale Poštanske štedionice u Beriljskim zgradama izneli više komada papirnih kesa, a potom i stavili žutu traku na ovaj objekat, zaključali ga i plombirali.

Nije poznato šta su ovi službenici iznosili u kesama.

Zaposleni u ovoj filijali napustili su prostorije, iznosivši iz njih svoje lične stvari. Vrata objekta zatvorio je radnik obezbeđenja banke.

Akcija je ovde upravo završena.

17:46 – „Hvala ti Vučiću“

Dvadesetak građana je i dalje prisutno ispred glavne filijale Banke Poštanska štedionica u ulici Vlade Ćetković u Kosovskoj Mitrovici.

Oni stoje mirno i čekaju da vide šta će da se dogodi. Policija je i dalje ispred i u samom objektu.

Jedan od prisutnih građana je glasno u ironičnom tonu dobacio: „Hvala ti Vučiću“, a na pitanje za komentar za naš portal ‘Ko je kriv za ovo što se danas dešava?’, odbio je da odgovori, uz kratak komentar „Svi to znaju“.

Od predstavnika Srba sa Severa prisutni su jedino članovi Srpske demokratije koji uporno snimaju policijske službenike i od njih traže odgovor na pitanje – šta rade u Poštanskoj štedionici.

Ispred objekta je i nekolicina zaposlenih u ovoj banci, koji su nam nezvanično kazali da ne znaju ništa o dešavanjima unutar banke, jer su pre ulaska policije završili svoju prvu smenu.

Ulicom su učestale patrole KP, a povremeno prolazi i KFOR.

FOTO: KoSSev

17:28 – Katanac na Upravu za trezor

Akcija u Upravi za trezor u Kosovskoj Mitrovici upravo je završena. Na vratima ove institucije Srbije stavljena je žuta traka i katanac. Svi zaposleni su napustili prostorije.

Na licu mesta ispred ovog objekta bili su pripadnici policije i EULEX-a.

Uz policiju u ovoj akciji bila je i, kako se na Severu predstavlja, inspektorka za porodično nasilje u Direkciji na Severu.

Radi davanja izjave, kako saznajemo, sa pripadnicima policije otišao je i direktor Uprave za trezor.

17:10 – Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

„Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na Severu Kosova, danas je izvršila akciju, kontrolu i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanska Štedionica) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo“, oglasio se sada i čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svečlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

17:00 – Uklonjene table Uprave za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije

Pripadnici prisutnih kosovskih organa u Upravi za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije u severnom delu Mitrovice, upravo su skinuli table ove institucije.

„Republika Srbija, ministarstvo finasija, Uprava za trezor, filijala Kosovska Mitrovica“ stajale su sa obe strane ulaza u SDK.

Dok su se table uklanjale, jedan od prisutnih u timu kosovskih organa je izbliza snimao ovaj čin, kao i pripadnik EULEX-a. Novinarima nije dozvoljeno snimanje izbliza.

Table su bile postavljene na ovim prostorijama nakon rata, s obzirom na to da su prostorije ove službe ostale na jugu. Služba je sve vreme funkcionisala.

16:51 – Papirne kese unose i u glavnu Poštansku

Kao i u filijali u Beriljskim zgradama, i u glavnu Poštansku ušao je civilni službenik koji je sa sobom nosio papirne kese.

Poštanska Mitrovica Policija
FOTO: KoSSev
16:33 – Politička akcija Srpske demokratije ispred glavne Poštanske štedionice

Ispred glavne Poštanske štedionice u ulici Vlade Ćetković u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj trenutno policija uz poresku administraciju vrši kontrolu, lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević, kao i njegovi saborci – izveli su simboličnu političku akciju u znak protesta.

Prosuli su ispred zgrade banke brašno, jaja, krem bananice, a na parkirano policijsko vozilo su postavili hleb.

„Ovo je politička akcija, kako bi se skrenula pažnja na to da ove stvari građani neće moći sebi da priušte u narednom periodu“, poručio je Arsenijević.

15:57 – Kosovska policija i Poreska u Poštanskim štedionicama na Severu, na licu mesta EULEX i KFOR

U najmanje četiri filijale Banke Poštanka Štedionica na Severu, kao i u službu Uprave za trezor – ušla je Kosovska policija. Na licu mesta se nalaze i pripadnici EULEX-a i KFOR. U Kosovskoj policiji kažu da oni zajedno sa Poreskom službom, a uz dozvolu Tužilaštva – vrše kontrolu „nezakonitog poslovanja“.

Policijska vozila zatekli su naši novinari ispred filijale banke Poštanska štedionica u Beriljskim zgradama u severnom delu Mitrovice, zatim u glavnoj filijali ove banke (Ul. Vlade Ćetković), ispred filijale u Zvečanu, kao i ispred Uprave za trezor u Mitrovici.

U međuvremenu je jedna osoba u civilu unela više papirnih kesa u Poštansku štedionicu u Beriljskim zgradama, vrata joj je otvorio policajac. KP ne dozvoljava novinarima da priđu bliže zgradi. 

Žuta traka postavljena je ispred same zgrade u kojoj se nalazi glavna filijala Poštanske štedionice u Mitrovici (Ulica Vlade Ćetković), a ispred ulaza u ovu banku je takođe jedno policijsko vozilo.

Na svega nekoliko metara od glavne Poštanske, parkirana su još dva policijska automobila. Povremeno u neposrednoj blizini zgrade, patroliraju i druga vozila KP. Ispred samog objekta, u ovom trenutku, nalaze se samo tri policijska službenika.

U Zvečanu je vidljivo i jedno vozilo grčkog KFOR-a, koje služi za posmatranje situacije na terenu.

U blizini Poštanske u Zvečanu nalaze se i policajci EULEX-a, među kojima i ženski pripadnici policije. Nose pulovere, na kojima je jasno istatknut znak „EULEX-NADGLEDAČ“.

Uz njih se nalazi nekolicina osoba u civilu, kako se pretpostavlja – Poreske administracije. Najmanje jedan od njih nosi i pancirni prsluk.

Pojedini policajci nose specijalnu opremu.

Kosovska policija ušla je i u Upravu za trezor (SDK) u Kosovskoj Mitrovici. I tu je prisutno više njihovih patrola, koje podrazumevaju vozilo redovnih jedinica KP ali i policajce u specijalnoj opremi. Policajci stoje i ispred zgrade Uprave za trezor.

U međuvremenu, Zubin Potok info javio je da se i kod njih sprovodi ova akcija, takođe u filijali Poštanske štedionice. Na licu mesta ispred ovog objekta je i kombi Forenzika.

FOTO: Zubin Potok Info

Provere se vrše na osnovu informacija da se tu „odvijaju nezakonita poslovanja“, rečeno je za KoSSev u policiji. „Dobili smo informacije da se na Severu Kosova u nekim prostorijama odvijaju nezakonita poslovanja. Uz odluku tužioca proveravamo ove prostorije, a na licu mesta prisutna je i poreska služba“, kazao je za KoSSev, zamenik komandira KP za region Sever, Veton Eljšani u kratkoj izjavi. Od jutros je u severnom delu Mitrovice vidljivo povećano prisustvo policije unazad, pa i u rubnim delovima grada – što preko parkiranih policijskih vozila, pa i preko onih koji patroliraju.

Podsetimo, prošle nedelje istekao je tromesečni prelazni period, koje su kosovske vlasti dale za prilagođavanje građana na novu uredbu Centralne banke Kosova donetu 1. februara ove godine kojom se reguliše evro kao jedina zvanična valuta na Kosovu.

Istovremeno prošle nedelje, u Briselu je održan sedmi sastanak koji je trebalo ovo pitanje da reši. Završio je, kao i ostali, bez uspeha, odnosno dogovora.

Inače, centralni predlog Beograda za rešenje pitanja dinara, bio je upravo da Banka Poštanska Štedionica ostane da posluje na Kosovu.

Prethodno je prošle godine ugašena filijala Komercijalne banke na Kosovu, nakon prodaje NLB banci, ali koja je bila jedina banka Republike Srbije koja je imala i kosovsku dozvolu za poslovanje. Štaviše, većina primalaca srpskih zarada i davanja koristilo je usluge ove banke, i oni su usmeravani da pređu na korišćenje usluga Poštanske štedionice.

Ove akcije odvijaju se u danu, kada je Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine – poručio da je spreman da bude domaćin još jednog sastanka o dinarima u Briselu, nakon neuspešnih osam.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić, uz blagoslov patrijarha Porfirija, otišao je u Njujork.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.