Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

poštanska zvečan
FOTO: KoSSev

„Sve pomalo miriše na već ustaljeni dogovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija“, poručuju danas iz Narodnog pokreta „Otadžbina“ komentarišući jučerašnju situaciju u četiri opštine na Severu Kosova. 

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve Poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhronizovano, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Treba se prisetiti dešavanja oko tablica, energetike – navodi u reakciji na ove događaje Otadžbina, jer se, kako su poručili, tako može videti da se:

„Ceo spor završava tako što nestaju institucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini po zahtevu vlasti iz Prištine“.

Zbog toga, sumnjaju da je i jučerašnje zatvaranje još dodatnih šest – zapravo „ustaljeni dogovor“.

„Upad ROSU policije u filijale Poštanske štedioncie na severu Kosova i Metohije kao i u Trezor Narodne banke Srbije u Kosovskoj Mitrovici pomalo miriše na već ustaljeni dogovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija. Dovoljno je setiti se dešavanja oko registarskih tablica, oko energetike iz kojih se vidi da se ceo spor završava tako što nestaju institucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini po zahtevu vlasti iz Prištine“. 

Reakcije iz Beograda – „trla baba lan, da joj prođe dan“, pre četiri dana naredili prekid dinarskih transakcija

Njihovu sumnju još više podstiču i jučerašnje reakcije iz Beograda, koje nazivaju „glupim i idiotskim“.

„Čak izjave srpskih zvaničnika su glupe i idiotske tako da predsednik Vlade Srbije Vučević kaže da je to očajnički potez Aljbina Kurtija dok ga Petar Petković naziva eskalatornim. U suštini takav politički korak Prištine je zaokurživanje državnosti samoproglašene republike Kosovo.Reakcije od strane Beograda nema, one se svode na ono „trla baba lan, da joj prođe dan“, poručuju.

Tvrde da je upravo Beograd taj koji je, kako kažu, još pre četiri dana – naredio prekid dinarskih novčanih transakcija. To u prevodu znači – da je u ukidanje dinara krenuo i sam Beograd.

„Uoči upada ROSU policije u filijale Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije još pre četiri dana je u njima po direktivi iz Beograda zabranjena svaka dinarska novčana transakcija. U prevodu to znači da je Beograd sam već krenuo u ukidanje dinara kao platežnog sredstva u južnoj srpskoj pokrajini“.

A sudbina radnika ovih šest bankarskih institucija, kaže, biće slična sudbini radnika Komercijalne banke, odnosno, kako tvrde, prebacivaće se u gradove širom centralne Srbije, i time:

„Aleksandar Vučić zajedno sa Aljbinom Kurtijem etnički od Srba čisti južnu srpsku pokrajinu. Valja podsetiti da je po podacimi tzv. nevladinih organizacija, a one nisu naklonjene Srbima, za vreme vlasti Aleksandra Vučića više od 50 hiljada Srba na pustilo Kosovo i Metohiju“.

Podsetili su da kosovske vlasti ne reguliše u ovom trenutku samo jedno pitanje (dinari i institucije), već da je u toku i gašenje srpskih vozačkih dozvola. Ni za to, do sada, rekaicje Beograda nije bilo – ukazuju.

I to im dodatno utvrđuje sumnju da je reč o dogovoru.

„I to jasno potvrđuje tezu da je sve unapred dogovoreno. Zbog javnosti u Srbiji vode se jalovi i nespretni pregovori sa Prištinom koji po pravilu nemaju rezultata i sve podseća na ono trčanje petla i kokoške tri kruga oko zgrade“. 

Reakcije EU i SAD su očekivane, kažu – „one blago osuđuju postupke Prištine ali u stvarnosti takve političke korake odobravaju“.

Za sve što preduzimaju, kosovske vlasti se pozivaju na svoj ustav i zakone, a druga strana svoje – gazi

Priština sve preduzima uz opravdanje da na taj način samo sprovodi zakone i poštuje Ustav. Za to vreme, poručuju iz ovog pokreta, druga ih strana konstantno gazi:

„Separatisti kažu da su se odlučili na takav korak na osnovu ustava i zakona samoproglašene repblike Kosovo.  I dok sa jedne strane separatistička tvorevina zvana republika Kosovo poštuje svoj ustav i svoje zakone dotle Aleksandar Vučić zakone srpske države, čiji počeci datiraju još iz vremna Cara Dušana, ovaj srpski vladar gazi na štetu srpske države. Prolazak separatističkih tablica i ostalih ličnih dokumenata ove nepriznate države kroz Republiku Srbiju je samo jedan u nizu gaženja zakona od strane Aleksandra Vučića“.

Šta za to vreme radi Vučić?

„I dok se ovako krupni događaji odvijaju na Kosovu i Metohiji predsednik Srbije na teatralan način od svog brata patrijarha dobija blagoslov za poništavanje rezolucije o Srebrenici“, ukazali su iz Otadžbine.

Takođe on se, poručuju, na Mirosavljevom jevanđelju zakleo da će KiM ga čuvati u okvru države Srbije ali je:

„Francusko-nemačkim predlogom u tački dva pred celom Evropom prihvatio da Kosovu da nezavisnost suverenost i teritorijalnu celovitost. To je uradio u Briselu a potvrdio u Ohridu. Obmanjuje građane Srbije da on nije potpisao priznanje Kosova i Metohije što je šarena laža jer od njega to niko i ne traži. Po međunarodnom pravu dovoljno je i usmeno prihvatanje o odricanju od svoje teritorije pa da takav korak bude pravno punovažan. Uostalom, prijem Kosova u Savet Evrope temelji se na prihvatanju Francusko-nemačkog predloga od strane predsednika Srbije“.

Niko nikada, kažu, čak od Prizrenske lige 1878. nije uradio više za Albance do Vučića. To će ući u istoriju.

„Jednog dana kada se bude pisala istorija Aleksandar Vučić će ostati upamćen kao čovek od koga sve od Prizrenske ligi 1878. godine do današnjeg dana niko više nije uradio za albansku stvar i na stvaranju Velike Albanije od njega samog. Neka mu to služi na čast“, navode iz Otadžbine.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.