Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista objavila saopštenje o „Kurtijevim falangama“

Poštanska štedionica Mitrovica
FOTO: KoSSev

U Beogradu moleban srpskog patrijarha za predsednika Vučića i njegov boravak u SAD, gde će prisustvovati sednici GS UN zbog nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jer, kako je predsednik u više navrata već isticao, radi se o ključnom pitanju za opstanak srpskog naroda. Na Severu danas popodne sinhronizovana akcija Kosovske policije i poreskih organa Kosova uz nalog tužilaštva za novu seriju zatvaranja institucija Republike Srbije, ovog puta – poštanskih štedionica i Uprave za trezor Ministarstva finansija. Zatvoreno je ukupno 5 filijala PŠ i SDK.

U naizgled ‘rutinskoj’ akciji, istovremeno je u četiri severne opštine zatvoreno pet jedinica Poštanske štedionice (Banka Poštanska Štedionica), kao i Uprava za trezor ministarstva finansija Republike Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije su izvedene uz redovne jedinice Kosovske policije, te na pojedinim mestima sa nekolicinom policajaca koji su bili pod specijalnom opremom, i uz pripadnike poreske službe Kosova. Unešene su prazne kese, a iznešene pune.

Još uvek nije poznato šta su kosovski organi zaplenili. Sve ove banke su plombirane, uz spuštene rešetke i razvučenu žutu traku. Štaviše, na upravi za trezor u Kosovskoj Mitrovici su uklonjene table sa oznakom ove državne institucije.

Iz ovih službi pred samo plombiranje, izašli su zaposleni koji su iznosili svoje lične stvari. Takođe, direktor Uprave za trezor je sa policijom otišao radi davanja izjave.

Na više mesta gde je sprovedena ova istovremena akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a, među kojima i policajke. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Kosovska policija se oglasila u toku same akcije sa potvrdom da se akcija odvija mirno i bez incidenata.

Od jutros je, kako smo se uverili na licu mesta bilo vidljivo povećano prisustvo Kosovske policije, što preko statičnih patrola, što preko mobilnih, uključujući i rubove grada, ali i pojedinih vozila ML tima iz KFOR-a.

„Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na Severu Kosova, danas je izvršila akciju kontrole i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanska Štedionica) kao nelegalne finansijske institucije Srbije u Republici Kosovo“, pred kraj akcije oglasio se čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja.

Odmah za njim i Srpska lista, čiji zvaničnici danas nisu bili vidljivi na terenu u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Kako su nam čitaoci javili – ni u Zubinom Potoku.

„Nastavlja se progon svega srpskog sa prostora Кosova i Metohije a u skladu sa naredbom i planom Aljbina Кurtija“, poručuje Srpska lista preko saopštenja za medije.

„Nasilni upad u prostorije Poštanske štedionice i maltretiranje zaposlenih, od strane do zuba naoružanih parapolicijskih Кurtijevih falangi je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir, a ujedno i početak predizborne kampanje Кurtijevog Samoopredeljenja za vanredne parlamentarne izbore“, tvrdi ova stranka.

„Tokom sprovođenja ove nelegalne antisrpske nasilne akcije Кurtijeve falange bile su raspoređene na ulicama svih opština na severu i u neposrednoj blizini škola i vrtića u kojima se odvijala nastava“, navode dalje.

„Svega dan nakon posete visoke zvaničnice SAD i poziva da se sva pitanja rešavaju dijalogom, a Priština konačno uspostavi ZSO, Кurti kao pravi tiranin i autokrata dugim cevima i nasiljem upada u čisto srpske sredine i maltretira Srbe, nezadovoljan činjenicom da pored što je ukinuo dinare, pravo na lečenje, izbore, kulturne i sportske događaje te i dan danas drži desetine časnih Srba u kazamatima, nije uspeo da uplaši Srbe i protera ih sa vekovnih ognjišta.“

Konačno, Srpska lista, kao i drugi srpski zvaničnici, ima deo u kojem se kritikuje međunarodna zajednica – KFOR i EULEX:

„Zabrinjava činjenica da su pripadnici Euleksa i КFOR-a bili nemi posmatrači današnje nelegalne i nasilne akcije na severu Кosova i Metohije. Pozivamo međunarodne predstavnike posebno one koji se zalažu za mir na ovim prostorima da najhitnije zaustave diktatora Кurtija i zaštite mir i srpski narod na Кosovu i Metohiji“.

Inače, od jutros je u Poštanskoj štedionici vršena isplata socijalnih davanja, dečjih i roditeljskih dodataka, kao i ostale naknade koje za građane na Kosovu isplaćuje Srbija. Od jutros su ispred filijala bili formirani dugi višesatni redovi, koji su karakteristični unazad gotovo četiri meseca od kada je na snagu stupila Uredba Centralne banke Kosova, kojom je de fakto zabranjen dinarski promet.

Trinaestog maja istekao je tromesečni prelazni rok, koji su uvele kosovske vlasti nakon međunarodnog pritiska. U Briselu je održano i sedam rundi razgovora u vezi sa ovom situacijom, a filijale su danas zatvorene u istom danu kada je evropski posrednik Miroslav Lajčak najavio da je spreman da bude domaćin nove runde razgovora.

Prethodno je prošle godine ugašena filijala Komercijalne banke na Kosovu, nakon prodaje NLB banci, ali koja je bila jedina banka Republike Srbije koja je imala i kosovsku dozvolu za poslovanje. Štaviše, većina primalaca srpskih zarada i davanja koristilo je usluge ove banke, i oni su usmeravani da pređu na korišćenje usluga Poštanske štedionice.

Povezane vesti:

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona…

Eljšani: Šest osoba ispitano pa pušteno u akciji na Severu, ispred Poštanske nije bilo…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na…

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaru

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.