Klan Kosova: Pacijentu sa Kosova umesto leve operisali desnu nogu

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran – jučerašnje izdanje)

Pacijent sa Kosova doživeo je gorko iskustvo u privatnoj bolnici u Severnoj Makedoniji, gde je otišao da operiše nogu.

Kako je kazao u emisiji „Kosova Today na Klan Kosova, tamošnji lekar mu je operisao drugu nogu, a ne onu za koju su se dogovorili.

„Iako su svi laboratorijski i drugi testovi magnetne rezonance urađeni, a lekar koji je izvršio operaciju ih je imao na raspolaganju, krajnji rezultat je bio nešto sasvim drugo: umesto leve noge, operisana je desna. To sam primetio kada sam izašao iz operacione sale“, navodi Remzi Toćila (Toçilla).

U bolnicu je otišao zbog problema sa manjim bolovima.

„Doktor je, da bi se opravdao, rekao, ‘video sam da je desna noga povređena zbog leve, jer je pokušao da prebaci težinu na drugu nogu, pa je i desna noga stradala, onda smo na licu mesta odlučili da operišemo desnu nogu, a zatim za dve – tri nedelje i levu’.

Ovakva odluka lekara, prema Toćili, bila je dovoljna samo da se izvuče iz situacije.

„Odmah nakon operacije pitao sam doktora kako je bez ikakvih prethodnih pretraga, kao ni rendgena ili magnetne rezonance, imao hrabrosti da tako nešto uradi bez mog odobrenja. U dokumentima koje sam potpisao pre ulaska na operaciju piše sve o levoj nozi“, rekao je.

Toćila je saopštio da je angažovao advokata iz Severne Makedonije i da su podneli tužbu sudu u Skoplju.

„Pokušali smo i preko advokata da nađemo kompromisno rešenje, ali nisu pristali, jedini kompromis im je bio da operaciju leve noge urade bez plaćanja, odnosno besplatno. Na to nisam pristao pošto sam izgubio poverenje“, objasnio je Toćila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.