EU: Zatvaranje filijala Poštanske štedionice par dana nakon sastanka u Briselu – eskalirajuće i nije u duhu normalizacije

Evropska unija EU
FOTO: KoSSev

„Skoro godinu dana nakon izjave od 3. juna i ponavljanih poziva najbližih partnera Kosova za povećanje koordinacije, posebno po pitanjima koja se tiču Severa Kosova, jučerašnja akcija ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima“, reakcija je Evropske unije dan nakon što je Kosovska policija u četiri opštine na Severu zavorila sve finansijske institucije Republike Srbije. Podsećanje na plan EU od tri tačke stiže nakon što se već oglasio Stejt Department.

U sinhronoj akciji Kosovske policije i Poreske službe Kosova u sve četiri opštine na Severu Kosova juče je zatvoreno pet filijala Poštanske štedionice i Uprava za trezor. Zaplenjeno je skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra, skoro 20 hiljada franaka, oko 13 hiljada američkih dolara uz 40 australijskih dolara, dokumentaciju Republike Srbije, isterivanje radnika i odvođenje direktora na informativne razgovore.

Na više mesta gde je sprovedena ova istovremena akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a, a na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Akcije su se dogodile u danu kada je Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine – poručio da je spreman da bude domaćin još jednog sastanka o dinarima u Briselu, nakon neuspešnih sedam.

Upravo to što je izvedena nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka o dinaru u Briselu – eskalirajuće je i nije u duhu normalizacije, ocenila je sada EU.

„Zatvaranje i konfiskacija ovih kancelarija bez prethodne najave ili koordinacije i to samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru dijaloga, na kome je razgovarano i o prostorijama Poštanske štedionice, eskalirajuće je i kosi se sa duhom normalizacije i pomirenja“.

Kao prethodno i Stejt Department, pored ocene da akcija nije bila koordinisana, u Briselu ističu da su i oni zabrinuti.

Po drugi put u istom saopštenju spominju 3. jun 2023, kada je donešen plan u EU kojom se tada pokušala razrešiti majska prolećna kriza na Severu.

„U svojim izjavama od 3. juna i 19. septembra 2023. godine, EU je snažno pozvala Kosovo i Srbiju da se uzdrže od nekoordinisanih i jednostranih akcija koje imaju potencijal da podignu tenzije i ugroze bezbednost i stabilnost na terenu i da se konstruktivno angažuju u dijalogu radi rešavanja ovog važnog pitanja, u kontekstu implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji“.

Navode da je predviđeno da se status i srpskih institucija na Kosovu reše u okviru dijaloga uz posredovanje EU „u okviru formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Ujedno, pozvali su Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, i to tako što će da pristanu na najnoviji Lajčakov predlog.

„EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da pristanu na najnoviji kompromisni predlog koji je izneo EU posrednik u dijalogu, što je i jedina realna osnova za sporazum koji kvalifikovanim korisnicima omogućava da dobijaju finansijske transfere iz Srbije“.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Hovenijer i Čulik ponovili stav SAD: Jučerašnja akcija KP nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima, Vlada da se pozabavi osnovnim potrebama građana

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.