OEBS: Sa sve većom zabrinutošću pratimo akcije Kosovske policije u opštinama na Severu

FOTO: KoSSev

„Misija OEBS-a sa sve većom zabrinutošću prati akcije Kosovske policije protiv finansijskih institucija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, i Severna Mitrovica“, oglasili su se danas iz misije OEBS, nakon jučerašnjih dešavanja na Severu Kosova, kada su u sve četiri opštine zatvorene sve finansijske institucije Republike Srbije.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova  akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Akcije su se dogodile u danu kada je Miroslav Lajčak, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine – poručio da je spreman da bude domaćin još jednog sastanka o dinarima u Briselu, nakon neuspešnih sedam.

Pitanje dinara da se reši kroz dijalog

Reakcija OEBS-a dolazi uoči reakcije KFOR-a, a u seriji međunarodnih reakcija dan kasnije, iz čije misije su naveli da očekuju blagovremene konsulatacije o bilo kojoj akciji Kosovske policije ili Kosovskih bezbednosnih snaga koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.

Danas iz misije OEBS navode da sa sve većom zabrinutošću prate akcije Kosovske policije na Severu.

Ujedno pozdravljaju, kako kažu, napore koje je uložila EU u cilju pronalaska rešanja po pitanju dinara na Kosovu.

„OEBS pozdravlja napore koje je uložila EU, kao fasilitator dijaloga Beograda i Prištine, da pronađe dogovoreni put napred za upravljanje gotovinskim transakcijama“.

Ocenjuju da je suštinski važno da Beograd i Priština konstruktivno i zajedno sa EU, pitanje dinara reše u okviru dijaloga, te da izbegnu akcije koje vode ka destabilizaciji.

„I dobrobit običnih stanovnika iz svih zajednica postane glavni prioritet“.

Osim KFOR-a, oglasili su se i iz Stejt Department-a i EU, navodeći da jučerašnja akcija Kosovske vlade nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.