Hovenijer i Čulik ponovili stav SAD: Jučerašnja akcija KP nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima, Vlada da se pozabavi osnovnim potrebama građana

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

„Ova akcija nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima. Ona eskalira tenzije i podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU“, ponovio je danas stav Stejt departmenta danas američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve Poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhronizovano, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Akcija se inače dogodila između odvojenih poseta američkih zvaničnica – Elizabet Alen (Allen), podsekretarke Stejt departmenta za javnu diplomatiju, koja je u subotu i nedelju boravila na Kosovu, i zamenice pomoćnika sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad, Nikol Čulik koja je na Kosovo stigla u nedelju.

Stejt department se u svom komentaru upravo osvrnuo na razgovor Alen sa Kurtijem, a danas je taj stav SAD ispred Čulik, koja je dala izjavu za grupu novinara, među kojima je i novinar našeg portala – podsetio i Hovenijer:

„Vlada SAD je dosledno pozivala na koordinaciju između naših vlada kako bi podržala napredak Kosova na njegovom evroatlantskom putu, a poslednji put je to uradila podsekretarka Elizabet Alen na svom sastanku sa premijerom Kurtijem 19. Maja“.

Toga juče nije bilo, kaže sada i Hovenijer.

„Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije. To podriva percepciju o dobroj veri Kosova u rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom kroz dijalog koji vodi EU“.

Podsetio je na to da su pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija, na čak sedam sastanaka, u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija.

Kaže – SAD ostaju zabrinute i kosovsku vladu pozivaju da se vrate dijalogu, ali i pozabave „osnovnim potrebama svih svojih građana“, naročito onim koji su direktno pogođeni Uredbom o valutama.

„Razočarani smo akcijom Kosovske policije u finansijskim kancelarijama na Severu Kosova, koja je izvršena po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova. SAD ponavljaju svoju jasnu zabrinutost u vezi sa primenom izmenjene uredbe Centralne banke Kosova koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu. Apelujemo na vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenim nedavnim promenama valutnih propisa“.

Čulik: Nije na adekvatan način uzeto u obzir kako će odluka o valutama uticati na zajednice

I sama Nikol Čulik, zamenica pomoćnika sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad, u ovoj je izjavi kazala da jučerašnja akcija Kosovske policije i Poreske službe – nije bila koordinisana sa SAD.

Situaciju u vezi sa dinarima, kaže, prate i brinu:

“Iako priznajemo odgovornost Centralne banke Kosova, mi smo dosledno izražavali našu zabrinutost u vezi sa načinom sprovođenja (odluke o valutama). Smatramo da nije na adekvatan način uzeto u obzir to kako će ona uticati na zajednice, posebno na srpsku zajednicu. Dakle, posmatramo ove situacije i zabrinuti smo”. 

U nastavku izjava za grupu medija, Čulik je istakla i to da je posao SAD da se manjisnkim zajednica osiguraju prava i zaštita.

„Manjinske zajednice imaju pravo na specijalna prava i na zaštitu, uključujući izvršnu vlast i parlament. Posao SAD je da se potrude da se tako nešto i osigura“, kazala je ova zvaničnica.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, čitajte u vestima:

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.