Beširi: Institucije Srbije na Kosovu ne mogu da budu pretnja miru, ali izostanak usluga može

„Nastavak treniranja strogoće premijera Aljbina Kurtija populistički je čin za domaću upotrebu, a ima dalekosežne posledice po kvalitet života Srba na Severu Kosova“, oglasio se direktor Instituta za evropske poslove, Naim Beširi, komentarišući ovonedeljno zatvaranje srpskih finansijskih institucija.

Beriši konstatuje da institucije Srbije na Kosovu ne mogu biti pretnja miru, ali kaže da njihov izostanak može.

„Pošta, banka, dom zdravlja i institucije Srbije koje pružaju usluge građanima ne mogu biti pretnja miru, ali izostanak poštanskih, bankarskih, zdravstvenih i drugih usluga mogu“, naveo je.

Kurtiju poručuje da ne „zastrašuje građane“, već da ulaže u infrastrukturu.

„Umesto što troši novac poreskih obvezika Kosova i iz međunarodne pomoći za zastrašivanje sopstvenih građana, vlada premijera Kurtija bi mogla da se više potrudi da ulice nemaju rupe, imaju trotoare, da voda i kanalizacija idu do svake kuće i da se zaustave restrikcije struje na celom Kosovu“, naveo je.

Dalje poručuje da bi Kurti trebao da se založi za primenu zakona kojima se, kako je kazao, diče u Njujorku, u pogledu prava manjina, upotrebi jezika i očuvanja kulturne baštine te jednake predstavljenosti u političkim telima, javnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

„Drugim rečima, kad dođem u svoje selo, Orčušu, ne bi bilo loše da bar jednom zateknem dan bez restrikcije struje i vode, malo manje deponija đubreta na sve strane, a kada odem u Opštinu Dragaš da me ne gleda službenik popreko što govorim goranski ili srpski“.

Kaže da isto važi i za Sever, te da:

„Nije pretnja dugotrajnom miru među narodima što neko želi da koristi dinar ili da ide kod lekara koji ga razume te da slobodno govori maternjim jezikom u institucijama od javnog značaja“.

Beširi smatra da je jedina pretnja miru svaka akcija koja narušava prava građana bez, kako navodi, jasne, efikasne i efektivne alternative.

Na kraju je uputio poruku Beogradu i Prištini.

„Premijer Kurti i predsednik Vučić da se vrate za sto i da pregovaraju i 1000 dana ako treba, umesto da nas guraju i u jedan dan sukoba“.

Podsetimo, Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Osim osuda iz Beograda, akciju je pratila serija negativnih reakcija zvaničnika sa Zapada koji su gotovo jednoglasno navodili da je potez Prištine jednostran, nekoordinisan sa međunarodnim partnerima, te da se njime podižu tenzije i izazivaju zabrinutosti.

Kosovska vlada, sa druge strane, kritikovala je Evropsku uniju, pravdajući se navodima da je reč o potezu koji ima za cilj jačanje vladavine prava „koju ne treba doživljavati kao eskalirajuće ponašanje“.

Pročitajte još:

Krieziu negoduje zbog kritika EU: ZSO nije kišobran za legalizaciju nelegalnih struktura

I Zijade zabrinuta zbog nedavnih akcija na Severu Kosova

Ambasada Velike Britanije u Prištini: Akcija Kosovske policije može da izazove eskalaciju tenzija

Još loših kosovskih epiloga: 3:0 na štetu domaćih

KFOR: Naše osoblje nije bilo uključeno u jučerašnju akciju policije u bankama na Severu

Novi DSS: Kosovska politika vlasti doživela slom, zatvaranje filijala Poštanske udar na građane ali i na Srbiju

Poštanska štedionica: Sredstva na računima klijenata sigurna, zaposleni ostaju u radnom odnosu

Otadžbina: Ustaljeni dogovor, BG još pre četiri dana naredio prekid dinarskih transakcija u Poštanskim štedionicama

Mrdalj: Kurti će iskoristiti svaku mogućnost za fizički sukob jer je jedino tu jači, a BG ne ume da odgovori tamo gde ima adute

Arsenijević nakon zatvaranja Poštanske štedionice: Ljudi će otići odavde – tamo gde je kazan, tamo su i ljudi

Stejt Department: Razočarani akcijom KP na Severu, nije koordinisana sa MZ, podiže tenzije i podriva percepciju…

Petković tvrdi nije bilo dinara, a Kosovska policija: Skoro 75 miliona dinara, 1.6 miliona evra…

Srpski zvaničnici: Gašenje srpskih institucija, proterivanje Srba, EULEX&KFOR nemi posmatrači Kurtijevih falangi, sukobi na Balkanu…

Kosovska policija zatvorila Poštanske štedionice i SDK na Severu, pred kraj akcije Srpska lista

Zatvorena Uprava za trezor i pet filijala Poštanske štedionice na Severu

Kosovske vlasti zatvorile SDK i pet filijala Poštanske štedionice u danu kada je Lajčak izrazio spremnost da bude domaćin osme runde pregovora o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.