Kurti poziva Srbe da uzmu kosovske dozvole – do sada podneto 313 zahteva

FOTO: KoSSev

Skoro dve nedelje su prošle od kada je stupila na snagu odluka kosovskog MUP-a, kojom je omogućen prelazak sa srpske vozačke dozvole na kosovsku. Zahtev za zamenu do sada je podnelo 313 osoba.

O tome je javnost izvestio kosovski premijer, Aljbin Kurti, na svom nalogu na društvenoj mreži „X“ kasno sinoć.

Ujedno je podsetio da će odluka o zameni koja je stupila na snagu 9. maja biti na snazi tri meseca.

„Tokom tri meseca, oni sa vozačkim dozvolama koje su izdale nelegalne paralelne strukture Srbije moći će da ih konvertuju u kosovske dozvole. Za manje od 2 nedelje ovu priliku je iskoristilo 313 naših sugrađana“, poručio je Kurti.

Ujedno je pozvao građane da slede njihov primer.

„Još jednom upućujem svoj poziv svima koji ispunjavaju uslove“, naveo je Kurti.

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je početkom meseca da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri meseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po isteku ovog roka saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Da bi se prijavili za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati: vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a).

Vozačke dozvole bivše SFRJ ili bivše SRJ, za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije na Kosovu pre 10. juna 1999. godine, ali im je produžen rok važenja od strane Republike Srbije i nakon 10. juna 1999. do 9. maja.

Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je – kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je reč o lekarskim uverenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Ceo proces opremanja kosovskom vozačkom dozvolom traje 15 dana, a pri uzimanju ove, srpska vozačka koju je podnosilac zahteva predao, vraća mu se kao nevažeći dokument, odnosno, kako je potvrđeno za KoSSev iz policije, kosovske institucije ga fizički poništavaju.

Pročitajte još:

Do sada podneta ukupno 203 zahteva za zamenu vozačke dozvole

Pri uzimanju kosovske vozačke, srpska se buši, do sada podneto 77 zahteva za zamenuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.