Kurti na radnoj večeri sa manjinskim saradnicima o pravom trenutku za nove izbore

Kurti predstavnici manjina radna večera
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, upriličio je, kako je saopštio njegov kabinet, radnu večeru za predstavnike nevećinskih zajednica na Kosovu.

Kurti je razgovarao sa svojom zamenicom, Emilijom Redžepi, ministrom za regionalni razvoj, Fikrimom Damkom, ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem, predsednikom Multietničke parlamentarne grupe, Enisom Kervanom, zamenikom predsednika Skupštine, Bahrimom Šabanijem, poslanicima Fidanom Jiltajem, Fridonom Lalom, Dude Baljom, Samrom Iljijazom, Bekimom Arifijem i Erdžanom Galjušijem.

„Razgovaralo se o zakonodavnoj agendi i značaju dinamike usvajanja međunarodnih sporazuma i zakona od posebnog značaja“, naveli su iz Kurtijevog kabineta.

Osim toga, sagovornici su se dotakli i održavanja novih parlamentarnih izbora.

I premda se u saopštenju govori o značaju određivanja datuma izbora, vest o radnom sastanku usledila je u danu najnovijeg talasa kritika međunarodne zajednice nakon još jedne jednostrane, nekoordinisane akcije na Severu Kosova u kojoj su zatvorene sve srpske finansijske institucije.

Izbori

Organizacija novih parlamentarnih izbora jedna je od aktuelnijih tema u medijima na albanskom, usled zahteva opozicije. Kurti se tako nedavno sastao sa predsednikom PDK, Memljijem Krasnićijem, nakon čega je poručio da je on za izbore spreman, no, ukoliko opozicione stranke nisu spremne, on će da ispuni svoj zakonski mandat.

Krasnići je, sa druge strane, kazao da je neophodno da se izbori održe što pre, tražeći raspuštanje skupštine. Druge najjače opozicione partije na Kosovu – Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) zahtevaju Kurtijevu ostavku.

Premda ima analitičara koji najavljuju izbore već na jesen, postoji i druga struja tumačenja – da Kurtiju odgovara da svoj mandat iznese do kraja.

Ova godina je poslednja u mandatu Kurtijeve vlade. Ukoliko Kurti iznese četvorogodišnji mandat do kraja, biće to prva kosovska vlada kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine.

Pročitajte još:

Nakon sastanka Krasnići traži da se novi izbori održe što pre, Kurti najavljuje susrete sa liderima stranaka

Kurti o izborima: Opozicija treba da bude spremna, mi smo uvek spremni, inače mandat će biti ispunjen do krajaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.