Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga, u četvrtak je u Briselu koordinator za dijalog

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

„Postoji samo dijalog za konačan sporazum o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa dveju zemalja“, osvanuo je jutros status na Fejsbuk profilu kosovskog pregovarača, premijera Avdulaha Hotija.

Dijalog Beograda i Prištine nastavio se prošlog četvrtka posle 20 meseci zastoja. Specijalni izaslanik EU za Dijalog, Miroslav Lajčak, po završetku sastanka najavio je za ovu nedelju da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti na ekpertskom nivou, dok će sledeći sastanak na visokom nivou biti početkom septembra.

Hoti je danas, kako izveštava Gazeta Express, uputio dopis predsednici Skupštine, Vjosi Osmani, kako bi izrazio spremnost da u duhu transparentnosti, poslanicima podnese izveštaj o sastanku sa Vučićem na nekoj od sledećih sednica.

Danas međutim, Hoti sa Fejsbuk profila poručuje da „nema tehničkog dijaloga“.

Nešto kasnije, na konferenciji za štampu nakon sastanka sa liderom Demokratske Partije Albanije, Ljuljzimom Bašom, pojasnio je još:

„U četvrtak je u Briselu još jedan sastanak na kome će biti prisutan državni koordinator za dijalog kojeg ću uskoro imenovati za izradu konačnog sporazuma za obostrano priznavanje“, rekao je Hoti.

U međuvremenu, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ocenjujući da „Avdulah Hoti namerno obmanjuje, domaću, ali i međunarodnu javnost, jer laž je da će se u Briselu, u četvrtak ili bilo kada, razgovarati o sporazumu o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova“.

„Hoti o priznanju nezavisnosti Kosova može samo da sanja i svakim danom je od nje sve dalji, a on i Isa Mustafa mogu jedino da priznaju jedan drugoga“ poručio je Đurić u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM, navodi da će se u Briselu razgovarati, o obavezama Prištine preuzete u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, zatim pokušaj uda se normalizuje ekonomska saradnja, kao i o pitanju nestalih, što je kako kaže, dug prema porodicama žrtava..

Kosovska vlada je početkom meseca formirala Savet eksperata za dijalog kojim treba da koordiniše koordinator za dijalog koji bi bio savetnik premijera, saopšteno je tada:

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Srbijom

U Briselu se u četvrtak razgovaralo o nestalim i proteranim ljudima kao i ekonomskoj saradnji.

Rešenje pitanja nestalih, kao i izvinjenje čest je zahtev prištinskih političkih zvaničnika prema Beogradu.

Do ove izjave kosovskog premijera dolazi nakon „vikend ofanzive“ PDK protiv načina na koji je dijalog nastavljen, ali i tema otvorenih u ovom ciklusu dijaloga.

U subotu se o nastavku dijaloga negativno izjasnio i član predsedništva PDK, Enver Hodžaj. On je preneo stav ove stranke koju je osnovao Tači o tome da je Hoti na pregovore sa Vučićem otišao brzopleto i bez koordinacije sa političkim strankama.

Takođe je zamerio i to što je Hoti, kako je naveo „prevaren“ pa je u Briselu na pregovarački sto vraćena tema raseljenih Srba koju je, kako je rekao, Kosovo zatvorilo pre 15 godina ispunivši sve obaveze prema povratnicima.

Kasnije istog dana, Taćijev savetnik, Petrit Čolaku, rekao je da nastavak tehničkog dijaloga pod vođstvom Evropske unije nije u interesu Kosova.

Povezani članci:

Tači: Priznanje, ne dijalog u tehničkom aspektu

Mediji: Na Kosovu raste neraspoloženje prema najavljenom dijalogu na ekspertskom nivou

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Još reakcija na sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Andrić-Rakić: EU startovala sa temama koje u fokus stavljaju ljude, postoji rizik od skrivene agende

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

O sastanku u Briselu pročitajte u izjavama aktera:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.