Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Foto: Medija Centar

Kosovska i srpska delegacija nastavile su juče pregovore o normalizaciji odnosa posle 20 meseci obustave dijaloga. Na dnevnom redu su bile teme nestalih i proteranih osoba i ekonomska saradnja, „obe od suštinske važnosti za odnose Kosova i Srbije, ali pregovarane samo simbolično“, prvi je utisak Danija Iljazija (Dan Ilazi), istraživača Kosovskog centra za bezbednosne studije.

„Sastanak između predsednika Vučića i premijera Hotija je u principu pozitivan korak i važno je da je održan, međutim, moj utisak je da je to bio najpre simboličan sastanak, važniji za EU nego za Kosovo i Srbiju, održan da bi Evropska komisija dokazala da je ponovo za kormilom kada je ovaj proces u pitanju“, navodi Iljazi za KoSSev.

Dodaje i da je ceo proces nadvijen oblakom „udarca na napore SAD“ u istom procesu.

Podsećamo, pre serije sastanaka o dijalogu, najpre u Parizu, a kasnije i u Briselu, trebalo je doći do sastanka u Vašingtonu 27. juna, pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika predsednika Trampa za dijalog, Ričarda Grenela. Ovaj sastanak otkazan je nakon informacije da je Kancelarija specijalizovanog tužioca podnela na ispitivanje optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija, dugogodišnjeg kosovskog pregovarača i lidera PDK, Kadrija Veseljija.

Po najavi sastanaka u organizaciji EU, Grenel je pozdravio inicijativu kako je kazao, evropskih partnera, i izrazio nadu da će prioritet pregovora u Briselu biti implementacija sporazuma, odnosno pismima o namerama, koje je on ranije u toku godine ostvario sa dvema stranama – uspostavljanje železničke i avio linije, kao i izgradnju autoputa.

Do toga, sudeći po izjavama aktera jučerašnjeg sastanka ipak nije došlo. Razgovaralo se sa nestalim i proteranim licima, kao i ekonomskoj saradnji, mada jeste bilo reči o izgradnji autoputa Niš – Priština, potvrdio je Vučić.

Iako su teme o kojima se razgovaralo juče, bez sumnje od suštinske važnosti za odnose zvaničnog Beograda i Prištine, Iljazi je, kako kaže, nakon izjava aktera, pod utiskom da EU nema ambicioznu agendu i da će nastaviti sa izbegavanjem velikog pitanja.

To pitanje je pitanje priznanja.

„Bez suštinskog bavljenja problemom koji je u centru spora između Kosova i Srbije, teško je postići napredak u bilo kojoj drugoj oblasti. Svi lako dostižni ciljevi su već ostvareni u ovoj poslednjoj deceniji koliko dijalog traje, vreme je da se pređe na najteže pitanje“, navodi Iljazi.

Smatra da preduslovi za to postoje.

„Već su neke zemlje članice EU iznele stav da Srbija mora da prizna Kosovo kako bi napredovala u procesu EU integracija. Što pre EU napravi strategiju kako da iznese ovaj zahtev Vučića, bolje. Poslednji izbori u Srbiji, i pored brojnih navoda o neregularnostima, su do izvesnog stepena potvrda za Vučića i njegove pristupe. To ga stavlja u jedinstvenu poziciju da napravi odlučan iskorak prema kosovskom pitanju. Na EU je da iskoristi ovu priliku“, rekao je Iljazi za KoSSev.

Da bi EU mogla da izvrši sličnu vrstu pritiska, rekla je i u jutarnjem programu na Novoj S urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević, o tome čitajte u posebnoj vesti: Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

S druge strane, Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, očekuje sporazum ali smatra da priznanje nije realno, o tome čitajte u posebnoj vesti: Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, Ivan Đurić, smatra da ohabruje to što je dijalog obnovljen sa temom nestalih, ali da će za sprovođenje eventualnog dogovora biti neophodni hrabri potezi i politička volja. O tome čitajte u posebnoj vesti: Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Povezani članci:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.