Tači: Priznanje, ne dijalog u tehničkom aspektu

Hašim Tači
Foto: Printscreen, Fejsbuk, Hašim Tači

„Dijalog treba završiti ne u tehničkom aspektu, već međusobnim priznanjem“, pridružio se kritikama PDK zvaničnika, sadašnjih i bivših, kosovski predsednik, Hašim Tači, a početkom nedelje kada je specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Dijalog Beograda i Prištine nastavio se prošlog četvrtka posle 20 meseci zastoja, razgovaralo se o nestalim i proteranim osobama i ekonomskoj saradnji. Iako nije mnogo poznato o tome šta je dogovoreno, za ovu nedelju je bio najavljen dijalog između ekspertskih timova.

Međutim, tokom vikenda, protiv tehničkog dijaloga izjasnili su se Enver Hodžaj, član predsedništva PDK, Tačijev savetnik, Bekim Čolaku i bivša šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri.

Lider Demokratske partije Albanije, Ljuljzim Baša, boravi u zvaničnoj poseti Kosovu gde se sastao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem. Sastaće se i sa predsednicom skupštine, Vjosom Osmani, liderom LVV, Albinom Kurtijem, liderom AAK, Ramušem Haradinajem i liderom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, kao i vođstvom PDK i LDK.

„Važno je u nastavku ostvariti što širi konsenzus o konkretnim koracima i dijalogu“, rekao je Tači na konferenciji za štampu nakon sastanka sa Ljuljzimom Bašom, liderom Demokratske partije Albanije.

Kao i u poruci nakon povratka iz Haga, pozvao je na jedinstvo političkih partija u stavu prema Srbiji, ali je na isto pozvao i predstavnike međunarodne zajednice.

„Međunarodni faktori se takođe moraju uskladiti. Mora biti koordinacije i bliske saradnje Vašingtona i Brisela“, rekao je on.

Podsećamo, u poslednjih nekoliko meseci, pokrenule su se spekulacije o mimoilaženju pristupa SAD i EU u dijalogu, iako su to akteri, odnosno specijalni izaslanici Ričard Grenel i Miroslav Lajčak negirali.

Povezani članci:

Mediji: Na Kosovu raste neraspoloženje prema najavljenom dijalogu na ekspertskom nivou

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Još reakcija na sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Andrić-Rakić: EU startovala sa temama koje u fokus stavljaju ljude, postoji rizik od skrivene agende

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

O sastanku u Briselu pročitajte u izjavama aktera:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.