Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević uočava izvesnu dozu užurbanosti EU da se konačno reši problem Kosova.

Komentarišući nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine, Lazarevićeva za jutarnji program “Probudi se” na TV Nova S kaže da se primećuje iznenadna žurba zvaničnika EU.

“Svaki razgovor naravno da predstavlja napredak, naročito posle 20 meseci koliko su zvanični razgovori bili blokirani. Ovaj najnoviji podsticaj EU u razgovorima, uz svu moguću podršku da se razgovori nastave, u meni lično unosi neku vrstu zebnje. Primećujem neku vrstu užurbanosti zbog SAD, posle Ričarda Grenela kada je Amerika pokušala da vodi dijalog dve strane, pa se to završilo fijaskom”, istakla je Lazarevićeva.

Evropljani, kako dodaje, poslednje dve godine nisu pokazivali užurbanost koju ona sada primećuje.

“U rešavanju kosovskog pitanja mi se svaka vrsta užurbanosti čini signalom da se pred pregovarače ili makar pred jednu stranu, stavljaju „fait accompli“ ponude. Da je nešto vremenski ograničeno i, kao po pravilu, neki eksplicitni zahtev. Ovo govorim ne na osnovu saznanja, nego iskustva iz ranijeg vremena”, poručuje urednica portala KoSSev.

Ona kaže da se plaši da Evropljani sada ponovo imaju vremenski rok koji nije dugačak, dodajući da će Unija imati eksplicitan zahtev za Srbiju.

“Osnovna razlika između američkog i evropskog pristupa do sada je bila, od blokade dijaloga, u tome da Evropljani nisu pokazivali užurbanost. Štaviše, mnogi EU zvaničnici kada su govorili o dijalogu, naglašavali su da ne žure, da je pre svega važno postaviti dobru osnovu za razgovore, pa se početak razgovora očekivao tek na jesen. Međutim, ova Lajčakova inicijativa me podseća u nekom smislu na Grenelovu inicijativu, kad je u pitanju vremenska dinamika”, navela je Lazarevićeva za “Probudi se”.

Nova.rs

Dan Ilazi, istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije, smatra da u tom procesu upravo izostaje fokus na to „najteže pitanje“, odnosno priznanje Kosova od strane Srbije. O tome detaljnije u posebnoj vesti: Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

S druge strane, Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, očekuje sporazum ali smatra da priznanje nije realno. O tome čitajte u posebnoj vesti: Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, Ivan Đurić, smatra da ohabruje to što je dijalog obnovljen sa temom nestalih, ali da će za sprovođenje eventualnog dogovora biti neophodni hrabri potezi i politička volja. O tome detaljnije čitajte u posebnoj vesti: Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Povezani članci:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.