Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Nastavak tehničkog dijaloga pod vođstvom Evropske unije nije u interesu Kosova, napisao je na Tviter nalogu savetnik kosovskog predsednika, Hašima Tačija, Bekim Čolaku.

Čolakuova reakcija je još jedna u nizu, uglavnom negativnih reakcija kosovske političke javnosti, na nastavak dijaloga.

Dok je kosovska opozicija, u prvom redu LVV, kritikovala nastavak procesa bez platforme o dijalogu, Čolaku danas iznosi ocenu da će dijalog koji vodi EU ostaviti Kosovo u statusu quo.

„Dijalog je osmišljen da opravda dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju, dok će istovremeno Kosovo ostaviti u trenutnom statusu quo. Cilj treba da bude konačan politički dogovor uz obostrano priznanje“, ocenio je Tačijev savetnik i bivši kosovski ministar evropskih integracija.

Prethodno se o nastavku dijaloga negativno izjasnio i član predsedništva PDK, Enver Hodžaj. On je preneo stav ove stranke koju je osnovao Tači o tome da je Hoti na pregovore sa Vučićem otišao brzopleto i bez koordinacije sa političkim strankama.

Takođe je zamerio i to što je Hoti, kako je naveo „prevaren“ pa je u Briselu na pregovarački sto vraćena tema raseljenih Srba koju je, kako je rekao, Kosovo zatvorilo pre 15 godina ispunivši sve obaveze prema povratnicima.

Prištinska Koha stav Čolakua prenosi kao stav Predsedništva o dijalogu.

Povezani članci:

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Još reakcija na sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

O sastanku u Briselu pročitajte u izjavama aktera:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.