PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratska stranka Kosova (PDK) ocenjuje da je sastanak u sklopu dijaloga održan u četvrtak između premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio brzoplet, da mu je nedostajalo jasnoće i da nema političku podršku.

Sastanak Hoti-Vučić održan je uz posredovanje EU. Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel i izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

„PDK nije protiv dijaloga, već protiv pristupa i načina na koji je dijalog otpočeo. Ovaj sastanak je pokazao da Vlada nije ni politički ni suštinski spremna. U dijalog se ušlo bez platforme, bez strategije, bez konsenzusa, bez koordinacije, bez iskustva u ovom procesu i bez eksperata“, rekao je Enver Hodžaj, član predsedništva PDK na konferenciji za novinare održanoj u subotu.

On je sastanak nazvao „udarcem“ za nastojanja političkih stranaka na Kosovu da izgrade zajednički stav u odnosu na Srbiju u dijalogu“.

„Prema našem mišljenju, sastanak u Briselu uopšte nije trebalo da bude održan. Da je vlada imala predstavu o dijalogu, tražili bi da se sastanak odloži dok se ne stvore uslovi“, rekao je šta je vlada trebalo da učini.

Hodžaj smatra da je Srbija „prevarila“ Hotija izborom tema.

„Prvi put je tema raseljenih Srba, zatvorena pre 15 godina, vraćena na dijalog. Kosovo je ispunilo svoje obaveze u odnosu na raseljene Srbe“, rekao je.

Hodžaj je na konferenciji takođe izneo ocenu da je taj sastanak „dokaz ozbiljnog kompleksa inferiornosti Hotija prema Vučiću“.

„Premijer Hoti mora da shvati da ne poznaje dijalog kao proces, niti njegove teme, niti način na koji se priprema za sastanak, niti pregovore“, rekao je.

Još reakcija na sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Povezani članci:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.