Mediji: Na Kosovu raste neraspoloženje prema najavljenom dijalogu na ekspertskom nivou

Hoti Vučić i Borelj
Foto: Tviter, Nabila Masrali

Tehnički dijalog je „zamka“ koja razvlači politički dijalog između Kosova i Srbije, piše jutros prištinski Zeri.

Kako navode, nastavak procesa tehničkih pregovora za koji se očekuje da dovede do konačnog sporazuma, nailazi na protivljenje opozicije u Prištini.

Nakon što su se oglasili zvaničnici PDK, Bekim Čolaku i Enver Hodžaj, proces je kritikovala i bivša šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri.

„Strahujem da najavljeni tehnički pregovori u sklopu dijaloga mogu da uvedu ovaj proces u narednih 10 godina što neće doneti dugotrajan mir i stabilnost ni regionu, ni odnosima dve zemlje“, rekla je Tahiri za program Radio slobodna Evropa.

Savet Tahiri Hotiju je da je vreme za konačan sporazum u okviru kog će biti i tehnička pitanja poput reparacije, sukcesije, imovine i druge teme.

„Ako opet prođemo kroz tehnička pitanja i onda zaključimo konačan sporazum, rizikujemo da proces ostavimo otvorenim na neodređeno“.

Dijalog Beograda i Prištine nastavio se prošlog četvrtka posle 20 meseci zastoja. Specijalni izaslanik EU za Dijalog, Miroslav Lajčak, po završetku sastanka najavio je za ovu nedelju da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti na ekpertskom nivou, dok će sledeći sastanak na visokom nivou biti početkom septembra.

U subotu se o nastavku dijaloga negativno izjasnio i član predsedništva PDK, Enver Hodžaj. On je preneo stav ove stranke koju je osnovao Tači o tome da je Hoti na pregovore sa Vučićem otišao brzopleto i bez koordinacije sa političkim strankama.

Takođe je zamerio i to što je Hoti, kako je naveo „prevaren“ pa je u Briselu na pregovarački sto vraćena tema raseljenih Srba koju je, kako je rekao, Kosovo zatvorilo pre 15 godina ispunivši sve obaveze prema povratnicima.

Kasnije istog dana, Tačijev savetnik, Petrit Čolaku, rekao je da nastavak tehničkog dijaloga pod vođstvom Evropske unije nije u interesu Kosova.

Na niz optužbi kosovski premijer je odgovorio jutros, u nedelji kada se očekuje da počnu pregovori na ekspertskom nivou on je putem Fejsbuka poručio da tehničkog dijaloga nema i da:

„Postoji samo dijalog za konačan sporazum o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa dveju zemalja“.

Povezani članci:

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Još reakcija na sastanak u Briselu pročitajte u nastavku:

Andrić-Rakić: EU startovala sa temama koje u fokus stavljaju ljude, postoji rizik od skrivene agende

Đurić: Rešavanje pitanja nestalih znači razotkrivanje do sada nepoznatih zločina – hrabar potez koji mogu povući samo politički lideri

Savković: Mali manevarski prostor da Srbija izbegne sporazum; Priznanje nije realno

Lazarević: Evropi se žuri da reši kosovsko pitanje

Iljazi: Jučerašnji sastanak u Briselu simboličan, važniji za EU nego Kosovo i Srbiju

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o Kosovu

O sastanku u Briselu pročitajte u izjavama aktera:

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.