Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Srbijom

Foto: Vlada Kosova

Kosovska vlada formirala je danas Savet eksperata za dijalog sa Srbijom potvrdio je zamenik kosovskog premijera, Driton Selmanaj, prenosi Gazeta Express.

Nakon što je juče RSE objavila da EU i dalje namerava da nastavi sa naporima da obnovi dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali da planovima više nije obuhvaćen kosovski predsednik Hašim Tači protiv kog je podneta optužnica za ratne zločine, kosovski premijer, Avdulah Hoti, predložio je vladi formiranje Saveta eksperata za dijalog sa Srbijom.

Kako se precizira u saopštenju vlade, Savet eksperata za dijalog sa Srbijom će funkcionisati u sklopu Kancelarije premijera, a Koordinator za dijalog, koji će istovremeno biti savetnik kosovskog premijera, će voditi ovaj Savet.

„Savet će pripremati izveštaje i dokumenta u vezi sa pozicijom Kosova u dijalogu“, rekao je Selmanaj.

Očekuje se i da će kosovski premijer, Avdulah Hoti, u narednom periodu imenovati koordinatora Vlade Kosova za dijalog.

Istovremeno, kako javlja Koha, Hoti je najavio i formiranje državne delegacije za dijalog koji će predvoditi on.

Gazeta dalje navodi da je Hoti na sastanku rekao da uprkos najnovijim dešavanjima, dijalog nema alternativu, te da tema dijaloga treba da bude međusobno priznanje.

Podsećamo, pre tačno nedelju dana, Kancelarija specijalizovanog tužilaštva, objavila je da je 24. aprila podnela optužnicu u 10 tačaka protiv Tačija i Kadrija Veseljija. Vest o podnošenju optužnice na ispitivanje objavljena je par dana pre zakazanog sastanka u Vašingtonu koji je trebalo da bude prvi sastanak srpske i kosovske delegacije. Na njemu bi se razgovaralo o nastavku dijaloga od trenutka kada je on obustavljen novembra 2018. kada je kosovska vlada uvela takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.