Hiseni putuje u Vašington – razgovori o koordinaciji u vezi sa dijalogom, SAD aktivno uključene

Prištinski koordinator za dijalog sa Beogradom, Skender Hiseni, koji je juče boravio u Briselu gde je održan drugi sastanak u sklopu dijaloga na ekspertskom nivou u Briselu, već sutra putuje za Vašington, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima Stejt departmeta. Hiseni će, kako je potvrdio za RSE, u Beloj kući razgovarati o koordinaciji poteza povodom nedavno nastavljenog dijaloga u Briselu, tvrdi da su SAD aktivno uključene u proces dijaloga, te da će to postati vidljivije u budućnosti.

Prištinska i beogradska delegacija sastale su se juče u Briselu u sklopu druge runde dijaloga na ekspertskom nivou.

Nakon prvog sastanka održanog prošle nedelje, usledila su dva različita tumačenja – prištinske i beogradske delegacije, o tome o čemu se zapravo razgovara u Briselu.

Međutim, nakon ovonedeljnih razgovora, stigle su tri različite poruke.

I dok beogradska delegacija poručuje da se u Briselu ne razgovara o priznanju Kosova, a iz EU stiže poruka da je jučerašnji sastanak na ekspertskom nivou bio važan korak u procesu ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, prištinska delegacija, predvođena Skenderom Hisenijem, saopštila je da se u Briselu razgovaralo o elementima „sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja“.

U današnjem intervjuu za Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku, Hiseni je ponovio da se u Briselu odvijaju „teški razgovori usmereni ka sporazumu ka uzajamnom priznanju“.

Tvrdi da se trenutno razgovara o određenim elementima ovakovog sporazuma

„Ovaj sporazum ima samo jednu svrhu – formalno priznanje između Kosova i Republike Srbije kao nezavisnih i suverenih država… Stoga je bilo koje drugo tumačenje pregovora pogrešno“, objasnio je.

Hiseni ni danas nije hteo da pojasni o kakvim se tačno „elementima sporazuma pregovara“, poručivši da će se više o njima znati „kada se stavi na sto sporazum za potpisivanje“.

SAD aktivno uključene u proces dijaloga

Kao dobru vest vidi to što, kako kaže, postoji „drugačija posvećenost EU i SAD da se ovaj proces završi.

Dodaje da su SAD aktivno uključene u proces dijaloga i da će se tako nastaviti, a „što će vremenom biti sve očiglednije“.

Potvrdio je da sutra putuje za Vašington, gde će, kako kaže, tokom dva ili tri dana, održati sastanke na visokom nivou u Ministarstvu spoljnih poslova SAD i u Beloj Kući, a s ciljem koordinacije u vezi sa dijalogom.

Kako je sinoć javio Kljan Kosova pozivajući se na svoje izvore, očekuje se da će tokom avgusta u Vašingtonu boraviti i kosovski premijer, Avdulah Hoti.

On bi trebalo da se sastane sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom, piše Kljan Kosova, navodeći međutim da nisu uspeli da potvrde ovu informaciju u kabinetu kosovskog premijera.

„…Uvek sa jednim jedinim ciljem i nakon saglasnosti sa Stejt departmentom, da koordinišemo, da se dogovorimo, da razmenimo procene u vezi sa procesom i da koordinišemo interakcije i dalje postupke oko dijaloga. Naglašavam – i to činim sa ciljem smirivanja i uklanjanja bilo kakvog uznemirenja. Da nedostaje američka komponenta u ovom dijalogu – ona ne nedostaje. Snažna je, aktivna je i nezamenljiva“, poručio je Hiseni.

Da će SAD nastaviti da budu uključene u proces dijaloga između Beograda i Prištine, a kojim posreduje EU, nedavno je poručio i šef Biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju, Filip Riker.

On se nakon prve runde ekspertskih dijaloga sastao u Briselu sa Miroslavom Lajčakom, ali  potom i sa Hisenijem, podcrtavši još jednom podršku SAD ovom dijalogu.

Podsetimo, nakon više bilateralnih sastanaka, 16. jula, a posle 20 meseci zastoja, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i kosovski premijer, Avdulah Hoti, uz posrednike iz EU – Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka, otkočili su proces dijaloga između Beograda i Prištine.

Na ovom sastanku razgovaralo se o nestalim osobama, raseljenim licima i ekonomskoj saradnji, ali je i ujedno dogovoreno da se ekspertski timovi Beograda i Prištine potom sastaju kako bi razrađivali dalje ova pitanja, što se i dogodilo prošle i ove nedelje. Novi sastanak na ekspertskom nivou očekuje se krajem avgusta, dok će se u septembru sastati ponovo Vučić i Hoti.

Pročitajte još:

Đurić iz Brisela: Rekao sam Hiseniju da prestanu da lažu o čemu se razgovara u Briselu, sa Srbijom ne može ultimatumima

Vučić: Hotiju ne verujem, ali ne deluje da je izmislio baš sve

Druga runda dijaloga na ekspertskom nivou: Delegacije Beograda i Prištine sastaju se u Briselu

Đurić u Briselu tražio da se zločin u Starom Gracku i drugi reše; Prištinska delegacija odbila da se razgovori nastave sutra?

Hiseni nakon sastanka u Briselu: Neće biti pojedinačnih dogovora bez sveobuhvatnog, proces politički

Danas u Briselu delegacije BG-PR na ekspertskom nivou

Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.