Hadžiju: Podržavam odluku SSK, sudije u Mitrovici da se ne rugaju institucijama, već da poštuju zakon

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Predsednica i sudije Osnovnog suda u Mitrovici imaju obavezu da postupaju samo u skladu sa kosovskim ustavom i da se ne rugaju institucijama, poručila je kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu).

Oglasila se nakon što je potvrđeno da je suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, koja je pre svega tri dana prisustvovala sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije i drugim predstavnicima Srba sa Kosova.

„Svaka radnja poput sastanka sa Vučićem je prekršaj i narušava integritet pravosudnog sistema“, tvrdi Hadžiju.

Podržala je odluku o suspenziji Stevanović.

„Odluka Sudskog saveta Kosova da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici je pravična i u skladu sa zakonom o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, i stoga kao takva ima našu podršku“, navela je Hadžiju u svojoj objavi.

Prema članu 7, kosovskog Zakona o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca, utvrđeno je da, ukoliko se dokaže da su sudije ili tužioci učinili disciplinske prekršaje, mogu da im se izriču disciplinske mere – nejavna pismena opomena, javna pismena opomena, opomena, privremeno smanjenje plate do pedeset odsto u trajanju do jedne godine, privremeni ili trajni premeštaj u drugi nižestepeni sud ili tužilastvo ili teža mera, predlog za razrešenje.

Podsetimo, predsednik Srbije održao je u Beogradu sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM, među kojima su bili i sudije i komandno-operativni lanac Kosovske policije, a što je predsednik i sam istakao uz ekskluzivna saznanja na TV Pink-u na dan sastanka.

Glavna tema razgovora bilo je održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora 3. aprila na Kosovu, odnosno, kako je predsednik Srbije posvedočio, spremnosti „polaganja oružja“ i napuštanju svih kosovskih institucija od strane svih Srba, i južno i severno od Ibra.

U prištinskim medijima je potom ovog utorka takođe jedna od glavnih vesti bilo prisustvo komandno operativnog lanca Kosovske policije i sudija sa Severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije.

Ujedno su se oglasili najviši prištinski zvaničnici, među kojima i kosovski premijer i ministarka pravde, a koji su izrazili nezadovoljstvo povodom toga što su zaposleni u kosovskim institucijama prisustvovali sastanku i zatražili od institucija da reaguju.

Odmah zatim se oglasio Sudski savet Kosova, navodeći da „razmatra“ učešće predsednice Osnovnog suda u Mitrovici na sastanku sa srpskim predsednikom, a sinoć je ovaj isti Savet i potvrdio da je ona suspendovana.

Pod oznakom „Hitno“, predsednik Srbije takođe se sinoć obratio video porukom, svega sat vremena nakon saopštenja Sudskog saveta Kosova i saopštio je da je Ljiljana Stevanović zapravo smenjena.

Kazao je da je to izvršeno po nalogu kosovskog premijera, ali i najavio ujedno za danas smenu i policijskih službenika koji su prisustvovali sastanku u Beogradu.

Pročitajte još:

Trajković: Srbi da napuste kosovsku vladu, ali ne sudstvo, policiju i opštine

Ponovo kao za referendum: Birači sa KiM glasaće u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj

Vulin: Izbacivanjem Srba iz institucija Kurti ‘ubio’ Briselski sporazum – prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe

PIK „razmatra“ učešće starešina Kosovske policije na sastanku sa Vučićem

Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa Vučićem

Vučić o izborima: Jedna od opcija da ih organizujemo na silu i imamo 100-200 mrtvih; Je li to vredno?

Lazarević: Ukoliko ne bude bilo izbora na Kosovu, jučerašnji sastanak u BG nosiće posebnu političku težinu

Kvinta povodom srpskih izbora: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Kurti pozvao Srbe da ne protestuju i kazao: Onaj koji sedi s desne strane Vučića, iako glavni pregovarač, ni približno važan kao onaj sa leve

Vučić: Kurti izaziva nestabilnost u regionu, videćemo da li će Kvinta da se izbori za glasanje Srba

Vučić: Da se spreme biračka mesta u najbližim gradovima centralne Srbije za naš narod sa KiM

Pink: Srpska lista hoće da izađe iz svih kosovskih institucija, uključujući i policiju, svi oni na sastanku sa Vučićem

Bisljimi misli da je izjava Petera Stana netačna

Stano: Kosovo odbilo predlog Kvinte za srpske izbore; Vučić završio sastanak sa Srpskom listom

Vučić sa Patrijarhom o poslednjim odlukama Prištine i napadima na imovinu SPC, posebno na imovinu SPC, posebno na Kosovu

Vučić: Kurti tražio priznanje da bi se održali izbori, dobiće sutra „odgovor sa dalekosežnim posledicama

Petković: Sutra zvaničan stav u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu, Priština laže

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovaraće se o dešavanjima na KiM u vezi sa izborima

Prošao novembar, a ostalo neispunjeno obećanje Srpske liste o napuštanju institucija

Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.