Grenel: Dobar napredak o železničkoj saradnji, razgovarali i o drugim pitanjima

Ričard Grenel
Foto: Danas

Specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel, u izjavi za Associated Press posle današnjih razgovora o železnici u Berlinu potvrdio je da je postignut dalji napredak u razrađivanju detalja o železničkom sporazumu, ali da se razgovaralo i o drugim pitanjima, ne dajući dalje detalje.

„Dobro smo napredovali jutros u vezi sa izdavanjem Pisma namere o železničkoj saradnji,“ rekao je Grenel za AP, koji je inače i američki ambasador u Nemačkoj.

„Razgovori su išli dovoljno dobro da smo razmatrali i druga pitanja“, dodao je bez preciziranja i kojih.

Koha je prenoseći ocenu Grenela takođe koju je dao za AP, to objavila slikovito uz karikaturu:

Dve delegacije sastale su se danas u Berlinu, nedelju dana posle postizanja sporazuma o nameri da se uvede avionska linija Beograd-Priština i samo par dana nakon Grenelove posete Prištini i Beogradu.

Mogućnost novog sporazuma najavio je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je predvodio srpsku delegaciju, a pre njega i službenici kosovskog Ministarstva infrastrukture Đem Veselji (Xhemë Veseli), direktor Odeljenja za drumski prevoz, i Ram Ćupeva (Ramë Qupeva), direktor Odeljenja za putnu infrastrukturu.

„Imali smo dobre razgovore. Ostvarili smo napredak i dogovorili da pregovore zaključimo do kraja nedelje“, rekao je Veselji nakon sastanka koji je prema navodima Tanjuga trajao preko tri sata.

Prethodno je u Berlinu, dokument o uspostavljanju avio linije Beograd – Priština, pod pokroviteljstvom Ričarda Grenela, potpisalo tehničko osoblje Ministarstva privrede RS i kosovske Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Primena tog sporazuma uključuje i dodatnu koordinaciju sa KFOR-om koji upravlja vazdušnim prostorom iznad Kosova.

Primena i eventualnog sporazuma o železnicama će takođe biti dugotrajan proces, već je danas najavio odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a zbog stanja u kom se nalazi železnička infrastruktura na kosovskoj strani. On je takođe okarakterisao trenutne razgovore u ambasadi SAD u Berlinu tako da oni po njegovom mišljenju, ne predstavljaju dijalog.

„Nemam pravo da to definišem kao dijalog. Činjenica je da dolazi do nekih sporazuma i mi to pozdravljamo. Mi smo ranije tražili bezuslovan dijalog, bez ukidanja taksi“, rekao je Haradinaj, prenela je danas Gazeta Express.

Upravo je odluka vlade Kosova novembra 2018. da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i BiH u potpunosti stopirala Briselski dijalog, a srpska strana je skoro svakodnevno poručivala da nema pregovora do ukidanja taksi.

Tako je bilo do pre nedelju dana, kada je javnost i u Srbiji i na Kosovu iznenađena vešću o potpisivanju Pisma namere o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština pod pokroviteljstvom Grenela.

Ukidanje taksi je zahtev koji je Grenel postavio Prištini, a Beogradu da prekine sa kampanjom odpriznavanja Kosova.

Ova faza pregovora usledila je nakon skoro godinu i po dana pauze u Briselskom dijalogu i za razliku od ovog procesa, koji se vodio na najvišem institucionalnom i predstavničkom nivou, „berlinska faza pregovora“ više liči na početnu, tehničku fazu pregovora Beograda i Prištine koja je vođena od 2011. do 2013.

Povezani članci:

Kosovska strana o pregovorima o železnici: Imali smo konstruktivan razgovor

Spram Đurića u Berlinu službenici kosovskog Ministarstva infrastrukture

Brnabić: Đurić danas u Berlinu o železničkom saobraćaju

Grenel i Vučić: Započeti razgovori o železničkoj liniji BG-PR, da se ukinu takse i prekine kampanja otpriznanja

Grenel u Beogradu: Vidim dobru energiju na obe strane ali mi predsednik Tramp neće dozvoliti da ovo dugo radim bez napretka

Grenel: Avio-liniju tražili biznis lideri sa Kosova

Grenel: Nadam se da ćemo doći do tačke u kojoj su takse ukinute, a kampanja povlačenja priznanja obustavljena

Grenel: Napredak uključuje i ukidanje taksi

KOHA: „Dovedena u pitanje kosovska državnost u potpisanom dokumentu o liniji Priština-Beograd“

Gazeta Express (DOKUMENT): Sporazumom o avio-liniji između PR-BG ukidaju se takse

Reakcije na vest o avio-liniji Beograd Priština za sada negativne; SL pozdravlja inicijativu

Tramp o avionskoj liniji BG – PR: Svi su rekli da je nemoguće

Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština: Istorijska pobeda ili simboličan korak?

Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

 Grenel se zahvaljuje Tačiju, Vučiću i Brnabić: Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.